Verliefd op Camaguey

Camagüey, stad van tradities en legendes.

Camagüey opgericht in 1528 is een van de eerste zeven steden gesticht door de Spanjaarden op Cuba. Deze stad speelde een belangrijke in een gebied dat hoofdzakelijk is gewijd aan de veeteelt en de suikerindustrie.   De stad bestaat uit een netwerk van pleinen, kronkelende straatjes en onregelmatige huizenblokken, dat is zeer zeldzaam in de koloniale steden van Latijns Amerika.

Het historische centrum van Camagüey beslaat 54 hectare en is een uitzonderlijk voorbeeld van een traditionele stedelijke nederzetting die relatief geïsoleerd is van de belangrijkste handelsroutes routes. De invloed van de architectuur en stedenbouw van middeleeuws Europa is duidelijk zichtbaar in de bouwtechnieken die door metselaars en bouwmeesters van de Spaanse kolonisatoren naar Amerika werden gebracht.

In de gebouwen zijn talrijke artistieke stijlen terug te vinden zoals de  neoklassieke, eclectische, neokoloniale en “Art Deco”. Er zijn ook enkele gebouwen geïnspireerd door de “Art Nouveau” en rationalisme.

Camagüey heeft het grootste bewaarde koloniale centrum van het land en biedt bezoekers talrijke gebouwen met belangrijke architecturale en historisch-culturele waarden, evenals interessante musea. Voorbeeld hier van zijn de Plaza de San Juan de Dios, de del Carmen, Bedoya, de -old Plein Agramonte Park Armas, de geboorteplaats van de nationale held Ignacio Agramonte, evenals andere pleinen en straten.

Camagüey is een stad van legenden en tradities, een van de belangrijkste overblijfselen, versierd met een mooie legende is het Heilig Graf, gelegen in de kerk van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Een andere spannende Camagüeyanas legendes is dat van de Aura Blanca.

Leer meer over de stad Camagüey en zijn geschiedenis. Reis met ons mee en eindig helemaal verliefd op dit eiland.

Verkiezingen!

De laatste maanden staan op Cuba in het teken van, verkiezingen. Op 19 april is het dan zo ver dan maakt Cuba zijn nieuwe president bekend. Voor het eerst in 59 jaar zal er dan geen Castro meer aan de macht zijn op dit Caribische eiland.

Wat dit betekend voor de toekomst van Cuba? Wie zal het zeggen. De tijd zal het ons leren.

Maar als u nog wilt genieten va het authentieke Cuba boek dan snel een reis naar dit prachtige eiland.

Project Avila 2018 (4)

Eindelijk is het dan zo ver. De keuken van Project Avila is gereed.

Na veel geregel, wachten op materialen, een vakman en goed weer was het dan eindelijk zo ver en kon de bouw van de keuken voortgezet worden. Het had wat voeten in de aarde maar het resultaat mag er dan ook zijn.

De bladen zowel boven als onder zijn gemetseld en de muren zijn afgesmeerd. Daarna alles voorzien van een mooie tegel. De familie is ontzettend blij met de nieuwe keuken.

Het volgende onderdeel van het Project Avila is het aanpakken van de “douche”. Deze zit er nu zo uit zoals op de foto te zien. Deze zal ook geheel voorzien gaan worden van muren van cement en afgewerkt met tegels. Naast douche zal deze ruimte ook dienst gaan doen als een soort bunker om spullen in op te slaan tijdens een orkaan.

Draagt u Project Avila ook een warm hart toe? Uw bijdrage is altijd welkom op rekening NL57 ABNA 0 58 41 88 048 ten name van The Cuban Taste onder vermelding van Project Avila.

 

 

 

Heeft vergelijken zin?

Jazeker heeft vergelijken zin. In een eerder artikel op mijn blog heb ik de vergelijking al eens gemaakt met AirBnb. Maar er zijn nog een aantal aanbieders van casas particulares op Cuba.

En het blijkt dat casa-particular.nl vaak de goedkoopste is. Hoe komt dit? wordt mij regelmatig gevraagd. Dit komt omdat wij kleinschalig zijn, dus geen grote overhead-, marketing-, bank- en of personeelskosten hebben. En dat zie je terug in de prijs per casa particular. Wij rekenen exact de prijs  die de casa eigenaar voorschrijft zonder hier iets bovenop te leggen.

Wat bieden wij nog meer? We zijn kleinschalig en bieden maatwerk persoonlijke aandacht en flexibiliteit. En dat voor de laagste prijs.

Wat wil je nog meer…?

 

 

 

Zorg dat je verzekerd bent voor medische kosten op Cuba.

Zorg dat je verzekerd bent voor medische kosten op Cuba.

Je komt Cuba niet in zonder een verzekering voor medische kosten in het buitenland. Dit kun je regelen met een van de volgende verzekeringen:
Een reisverzekering met de aanvulling medische kosten in het buitenland.
Een zorgverzekering met medische dekking wereldwijd.
Bij aankomst op het vliegveld op Cuba moet je kunnen aantonen dat je verzekerd bent. Neem daarvoor een Engelstalig of Spaanstalig polisblad van je zorg- of reisverzekering mee. Deze kun je bij je verzekeraar opvragen. Daarnaast moet je verzekeraar ook erkend zijn door de Cubaanse overheid. Check dit bij je verzekeraar. Heb je geen juiste verzekering als je in Cuba aankomt? Dan zit er niets anders op dan ter plekke een nieuwe Cubaanse verzekering afsluiten.

Misvattingen over Cuba

 Hier volgen een aantal misvattingen die je vaak hoort als het over Cuba gaat. Een paar van deze misvattingen wil ik hier graag ontkrachten.

Toeristen kunnen alleen met CUC’s betalen en de Cubanen alleen met CUP’s.

De valuta waarmee je betaalt wordt niet bepaald door wie je bent maar door waar je wat koopt. Een biertje in een restaurant op de Malecon betaal je in CUC’s je kilo zwarte bonen op de lokale markt kan ook jij als toerist gewoon in CUP’s betalen, net als je kopje koffie in een staatswinkel voor slechts 1 pesso Cubano. Ben je al snel 25 keer goedkoper uit.

Alle Cubanen zijn even arm / rijk.

Dit was een van de doelstellingen van de Revolutie. Dit is echter nooit echt van de grond gekomen. Het gemiddelde salaris ligt omgerekend rond de 25 euro per maand. Echter is er een steeds groter wordende groep van zelfstandigen die een veelvoud van dit salaris verdienen. Daarnaast verdiend 80% van de bevolking zwart bij omdat zelfs in Cuba men niet van 25 euro per maand kan leven.

Alle Cubanen zijn vriendelijke, gelukkige en gastvrije mensen.

Over het algemeen zijn Cubanen vriendelijk zeker tegen toeristen want daar valt wat aan te verdienen. Echter Cubanen zijn net mensen en er zijn ook onvriendelijke en vervelende Cubanen. Daarnaast heb ik diverse mensen ontmoet die diep ongelukkig zijn met hun leven op Cuba.

Overal wordt muziek gemaakt en salsa gedanst.

Dat is waar echter alleen in de toeristische gebieden zoals het centrum van de grote steden. En meestal een beperkt repertoire waarna om de paar liedjes met de pet rond gegaan wordt. Buiten de toeristische gebieden in de woonwijken en dergelijke is het meestal reggaeton en Cubaton dat altijd op maximaal volume uit speakers schalt.  Je wilt niet weten hoeveel nachten ik heb wakker gelegen vanwege de harde muziek.

Medische zorg is gratis op Cuba.

Klopt! Echter als je snel geholpen wilt worden, over überhaupt geholpen, dan is het geven van een “kleine” vergoeding aan de dienstdoende arts wel een voorwaarde. Dit kan in geld dan wel in goederen zijn. Daarnaast blijken dan zaken als bijvoorbeeld een verdoving opeens wel voorhanden te zijn. Medicijnen zijn doorgaans niet gratis als ze al beschikbaar zijn.

Op Cuba zijn ontzettend veel prostituees.

Deze dames zijn in ieder land op de wereld te vinden dus ook op Cuba. Kom je alleen in het uitgaansleven in Havana waar er wat meer als gemiddeld rondlopen dan zou je je deze mening kunnen vormen. Maar als je in Amsterdam alleen de wallen bezoek, zit dan ook heel Nederland vol prostituees?

Cuba is duur.

Ligt er helemaal aan waar je bent en hoe goed je het land kent. In Havana betaal je als snel 2 CUC voor een biertje in het oosten van Cuba maar de helft. Zo zit ik met 4 personen aan het strand te eten en te drinken en ben ik nooit meer dan 30CUC in totaal kwijt. Ik ken mensen die dit elders per persoon kwijt zijn. Hoe beter je het land leert kennen hoe goedkoper het wordt.

 

Project Avila 2018 (3)

Op het Cubaanse platteland kent men geen toiletten zoals men die hier in Nederland kent. Het is daar nog altijd een huisje achter in de tuin waar je een paar keer per dag doet wat je moet doen.

Echter na verloop van tijd is bij gebrek aan riolering en dus doorspoel mogelijkheden dit toilet vol. Een service die deze toiletten komt legen ken men op Cuba niet. Dus eens in de zoveel jaar moet de oude worden dichtgemetseld en een nieuwe worden gegraven.

Ook hierin draagt Project Avila zijn steentje bij. En is in januari 2018 het nieuwe toilet naar volle tevredenheid in gebruik genomen.

Ik ga op reis naar Cuba en neem mee…?

Bereid je goed voor op je reis naar Cuba. Zorg dat je niets vergeet mee te nemen want lang niet alles is verkrijgbaar in Cuba. Lees, bijna niets.

1. Kleding

Neem voldoende kleding mee. Ook zwemkleding en dergelijke. Veel mensen hanteren het principe van “travel light” met de gedachte ik koop ter plaatse wel wat ik nodig heb. Echter in Cuba is niet veel te krijgen in de winkels. Met uitzondering van enkele winkels in Havana maar dan wel weer tegen woeker prijzen. En heeft u kleding die u toch niet meer wilt dragen neem deze dan ook mee en maak er iemand op Cuba blij mee. In Cuba is niet veel dus alles is welkom.

2. Contant geld.

Op Cuba is het handig contact geld op zak te hebben. Pinnen zoals wij dat hier kennen is op Cuba onmogelijk. Slechts in de grotere steden is het mogelijk te pinnen maar dan alleen met een creditcard. (geen American Express). Contant geld wisselen kan bij wisselkantoren om de luchthavens en in de hotels en resorts worden gewisseld in de Cubaanse CUC’s. Mocht je door je contante geld heen zijn dan kun je bij de bank met behulp van een creditcard en paspoort geld opnemen.

3. Toiletspullen

Hetzelfde geldt voor toiletspullen. Ook dit is bijna niet te krijgen. En met wat je over hebt en niet mee terug wilt nemen kun je weer menig Cubaan blij maken.

4. Altijd handig

WC papier. Zorg dat je altijd wc papier bij je hebt het merendeel van de cafe’s en restaurants op Cuba hebben geen wc papier. Voorkom vervelende ervaringen…

Batterijen. Altijd handig voor camera’s, radiootjes, en niet te vergeten zaklampen voor als de stroom weer eens is uitgevallen. En bij vertrek achter laten want Cubanen zijn er blij mee.

Verbanddoos. Even een pleister of wat jodium kopen is er op Cuba niet bij. Neem daarom een verbanddoos mee. En ook deze hoeft niet mee terug ook hier wordt is een Cubaan mee geholpen.

 

 

 

Project Avila 2018 (2)

Na een aantal weken op Cuba te zijn geweest ziet de keuken er inmiddels zo uit:

Het is nog niet geheel af. Door de slechte weersomstandigheden hebben de werkzaamheden enige tijd stil gelegen. Sinds gisteren (05-02-2018) zijn de werkzaamheden weer begonnen. Uiteraard wordt u op de hoogte gehouden van de vorderingen.