Maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Wist je dat we bij casa-particular.nl maatschappelijk verantwoord ondernemen?

Van iedere reservering die wij voor jou verzorgen gaat € 1,50 naar Project Avila.

Met dit project ondersteunen wij een familie op het platteland in het oosten van Cuba. We zorgen voor een betere huisvesting. Zo hebben wij van dit huis o.a. het dak en de vloer vervangen. Het huis is groter gemaakt en een waterput is geslagen waarna een pomp is aangeschaft en zo heeft men tevens stromendwater.

Dus boekt je bij ons een rondreis of reserveer je een overnachting in aan casa particular in Cuba dan draag je direct bij aan het verbeteren van de leefomstandigheden van een Cubaanse familie.

Wil je weten wat Project Avila nog meer heeft gedaan en wil gaan doen in de toekomst kijk dan hier. 

Bariay, waar Christophel Colombus Cuba ontdekte.

Wat nu bekendstaat als Bariay National Park was de plek die Christoffel Columbus aandeed om op 28 oktober 1492 en daarmee Cuba ontdekte  het mooiste land dat mensenogen ooit hadden gezien.

Bariay Park ligt op 37 kilometer van de stad Holguín en is een beschermd gebied vanwege zijn biologische diversiteit en vormt een onderdeel van het culturele erfgoed van het eiland.

Onder de natuurlijke rijkdommen zijn de bekende stranden van Guardalavaca, Playa Esmeralda en Playa Pesquero, evenals talrijke grotten, rivieren, baaien, met een zeer diverse vegetatie en een uitgebreid onder water leven.

Vanuit dit unieke park van 25 vierkante kilometer zie je ook de geografische kenmerken van de holguinera-regio, beschreven in de tijdschriften van de admiraal, zoals de heuvels van Maniabón, de beroemde Mezquita de Columbus en de Silla de Gibara, met de vorm van het zadel voor paardrijden.

Bezoekers kunnen ook de plaats verkennen waar de schepen van Columbus voor anker laggen en het monument bewonderen dat gemaakt is van replica’s van objecten gemaakt door de inboorlingen ter herdenking van het halve millennium van de botsing tussen de twee culturen.

De dans van de isíto, een dans uitgevoerd door de Taino aboriginals, uitgevoerd door de huidige bewoners van het gebied, is ook een van de hoogtepunten van het bezoeken van deze plek.

In het Bariay-park worden Cubaanse flora en fauna vermengd met het blauw van de Atlantische Oceaan, om de reiziger een landschap te tonen dat erg lijkt op het landschap dat Columbus bij zijn eerste reis naar het eiland vond.

Huurauto op Cuba

Wil je een rondreis maken door Cuba en zelf bepalen wanneer en waar je naartoe gaat? Maak dan een rondreis met een huurauto.

Op Cuba is momenteel een gebrek aan huurauto’s.  Alsmaar groeiende stroom toeristen naar dit adembenemende eiland. Hou er daarom rekening mee dat om niet buiten de boot te vallen je minimaal 3 maanden van tevoren je reservering al vastlegt.

Dat kan eenvoudig hier.

Er zullen er velen zijn die je rijden in Cuba afraden. Vanwege slecht wegdek, slechte bewegwijzering, vreemde verkeerssituaties en dito verkeersdeelnemers. Als je enigszins ervaren bent en het prettig vindt om auto te rijden, laat je hierdoor dan niet afschrikken. Huur een auto en trek er eens lekker op uit!

Chorro Maita

Chorro Maíta. De oudste archeologische vindplaats van Cuba.

Als je van Holguín via Guardalavaca op weg bent naar Banes of nog verder via Mayari naar Baracoa vind je tussen Guardalavaca en Banes de oude archeologische vindplaats van Cuba. Genaamd Chorro de Maíta.

Deze vindplaats is in voor het publiek geopend sinds 1990 en toont een begraafplaats van de originele bevolking van Cuba ver voor de komst van Christoffel Columbus. Dit is de oudste begraafplaats van Cuba maar ook van heel het Caraïbisch gebied.

Daarnaast wordt er door middel van 38 menselijke sculpturen een beeld gegeven van het dagelijks leven van de oorspronkelijke bewoners van deze archipel.

Tijdens de ontdekking van deze site, zijn er ook ook potten en ornamenten gevonden, evenals resten van woningen, en zaken die duiden op religieuze ceremonies, helende rituelen en activiteiten zoals het zaaien van gewassen en jagen.

Deze vindplaats dateert van tussen de jaren 1440 en 1540.

De oorspronkelijke bevolking van het gebied was een van de laatsten die is verdwenen, misschien omdat het niet krachtig was gekoloniseerd; hoewel Diego Velázquez tijdens zijn verovering en kolonisatie van het eiland een tussenstop maakte in deze landen.

De archeologen vonden fragmenten van messing klokken en christelijke begraafplaatsen van Spanjaarden in het gebied. Met lichamen met uitgestrekte ledematen, gekruiste armen op borsthoogte.

Op dit moment bevindt 33 procent van Cuba’s archeologische rijkdom zich in de provincie Holguín, en de grootste concentratie aan archeologische vindplaatsen bevindt zich in Banes.

Authentieke natuur in Playa Larga

Een van de meest paradijselijke en tropische plaatsen in Cuba is Playa Larga, een gebied gelegen aan de zuidkust van het Caribische eiland, specifiek in de Ciénaga de Zapata, bekend als het grootste en best bewaarde wetland op dit in het eiland Caraïbisch gebied.

Deze prachtige kustplaats, 175 km van Havana en 132 km van Varadero, heeft een van de meest populaire stranden voor bezoekers van alle nationaliteiten.

De prachtige kalme en blauwe wateren biedt vakantiegangers, de mogelijkheid tot sportvissen en duiken te beoefenen.

Met een breed zandstrand van vier kilometer lang, wordt Playa Larga gekenmerkt door een uitgestrekte vegetatie waar inheemse soorten Cubaanse flora en fauna naast elkaar bestaan. Dit is een van de hoofdattracties voor diegenen die de voorkeur geven aan ecotoerisme en het plezier van een adembenemende, natuurlijke omgeving.

In deze plaats vindt je een gevarieerd aanbod van overnachtingsmogelijkheden waaronder casas particulares maar ook hotels.

Vanwege zijn geografische ligging wordt Playa Larga beschouwd als het centrum van natuurtoerisme.

Verblijf tip op Playa Larga, Hostal el Velero.

Verliefd op Camaguey

Camagüey, stad van tradities en legendes.

Camagüey opgericht in 1528 is een van de eerste zeven steden gesticht door de Spanjaarden op Cuba. Deze stad speelde een belangrijke in een gebied dat hoofdzakelijk is gewijd aan de veeteelt en de suikerindustrie.   De stad bestaat uit een netwerk van pleinen, kronkelende straatjes en onregelmatige huizenblokken, dat is zeer zeldzaam in de koloniale steden van Latijns Amerika.

Het historische centrum van Camagüey beslaat 54 hectare en is een uitzonderlijk voorbeeld van een traditionele stedelijke nederzetting die relatief geïsoleerd is van de belangrijkste handelsroutes routes. De invloed van de architectuur en stedenbouw van middeleeuws Europa is duidelijk zichtbaar in de bouwtechnieken die door metselaars en bouwmeesters van de Spaanse kolonisatoren naar Amerika werden gebracht.

In de gebouwen zijn talrijke artistieke stijlen terug te vinden zoals de  neoklassieke, eclectische, neokoloniale en “Art Deco”. Er zijn ook enkele gebouwen geïnspireerd door de “Art Nouveau” en rationalisme.

Camagüey heeft het grootste bewaarde koloniale centrum van het land en biedt bezoekers talrijke gebouwen met belangrijke architecturale en historisch-culturele waarden, evenals interessante musea. Voorbeeld hier van zijn de Plaza de San Juan de Dios, de del Carmen, Bedoya, de -old Plein Agramonte Park Armas, de geboorteplaats van de nationale held Ignacio Agramonte, evenals andere pleinen en straten.

Camagüey is een stad van legenden en tradities, een van de belangrijkste overblijfselen, versierd met een mooie legende is het Heilig Graf, gelegen in de kerk van Onze Lieve Vrouw van Barmhartigheid. Een andere spannende Camagüeyanas legendes is dat van de Aura Blanca.

Leer meer over de stad Camagüey en zijn geschiedenis. Reis met ons mee en eindig helemaal verliefd op dit eiland.

Verkiezingen!

De laatste maanden staan op Cuba in het teken van, verkiezingen. Op 19 april is het dan zo ver dan maakt Cuba zijn nieuwe president bekend. Voor het eerst in 59 jaar zal er dan geen Castro meer aan de macht zijn op dit Caribische eiland.

Wat dit betekend voor de toekomst van Cuba? Wie zal het zeggen. De tijd zal het ons leren.

Maar als u nog wilt genieten va het authentieke Cuba boek dan snel een reis naar dit prachtige eiland.

Project Avila 2018 (4)

Eindelijk is het dan zo ver. De keuken van Project Avila is gereed.

Na veel geregel, wachten op materialen, een vakman en goed weer was het dan eindelijk zo ver en kon de bouw van de keuken voortgezet worden. Het had wat voeten in de aarde maar het resultaat mag er dan ook zijn.

De bladen zowel boven als onder zijn gemetseld en de muren zijn afgesmeerd. Daarna alles voorzien van een mooie tegel. De familie is ontzettend blij met de nieuwe keuken.

Het volgende onderdeel van het Project Avila is het aanpakken van de “douche”. Deze zit er nu zo uit zoals op de foto te zien. Deze zal ook geheel voorzien gaan worden van muren van cement en afgewerkt met tegels. Naast douche zal deze ruimte ook dienst gaan doen als een soort bunker om spullen in op te slaan tijdens een orkaan.

Draagt u Project Avila ook een warm hart toe? Uw bijdrage is altijd welkom op rekening NL57 ABNA 0 58 41 88 048 ten name van The Cuban Taste onder vermelding van Project Avila.

 

 

 

Heeft vergelijken zin?

Jazeker heeft vergelijken zin. In een eerder artikel op mijn blog heb ik de vergelijking al eens gemaakt met AirBnb. Maar er zijn nog een aantal aanbieders van casas particulares op Cuba.

En het blijkt dat casa-particular.nl vaak de goedkoopste is. Hoe komt dit? wordt mij regelmatig gevraagd. Dit komt omdat wij kleinschalig zijn, dus geen grote overhead-, marketing-, bank- en of personeelskosten hebben. En dat zie je terug in de prijs per casa particular. Wij rekenen exact de prijs  die de casa eigenaar voorschrijft zonder hier iets bovenop te leggen.

Wat bieden wij nog meer? We zijn kleinschalig en bieden maatwerk persoonlijke aandacht en flexibiliteit. En dat voor de laagste prijs.

Wat wil je nog meer…?