Adembenemende natuur in Cuba

Behalve levendige steden als Havana en Santiago de Cuba, telt Cuba ook verscheidene natuurattracties die je, aldus de website Culturetrip,de adem beneden. Hier volgen er 10.
Maria la Gorda
In de westelijke uithoek van Cuba en bekend om het duiken.Schiereiland Guanahacabibes 
Een door de UNESCO uitgeroepen natuurgebied met moerassen en dichte bebossing.Het dal van Viñales 
Laat het centrum rusten en ga te paard of wandelend de omgeving verkennen of de bergen beklimmen.Park Alejandro de Humboldt National 
Het best geconserveerde berggebied met bossen en bergen in de Caraiben. Vanuit Holguín zijn rondleidingen mogelijk.Cienaga de Zapata National Park
Een nationaal park aan de zuidkust van Cuba met moerassen en mangrovegebieden; je vindt er krokodillen en flamingo’s.

Natuurgebied Topes de Collantes
Ontsnap aan de toeristische drukte van Trinidad en bezoek het natuurpark Topes de Collantes, even buiten Sierra del Escambray.

Las Terrazas
Dicht bij Havana en een geschikte lokatie om enkele dagen door te brengen, al dan niet zwemmend of duikend.

Sierra Maestra
Sierra Maestra, het hoogste berggebied dat Cuba kent en waar in de jaren vijftig de gewapende strijd van de Castro’s begon.

Baracoa
De eerste nederzetting en voormalige hoofdstad van Cuba met het vlakke berglandschap van El Yunque, ook beschermd gebied door de UNESCO. Ligt dicht bij het Nationale Park Alejandro de Humboldt.

Nationaal Park Landing van de Granma

Met het jacht Granma landen de revolutionairen van Castro in 1956 in de uiterste oosthoek van de provincie Granma. Daar is nu een Nationaal Park met heuvels, rotsen en watervallen.

Link
Meer tekst en foto’s van deze toeristische trekpleisters

Vergelijken

Vergelijken heeft altijd zin wordt er wel eens gezegd. Ook op het gebied van casa particular verhuur op Cuba zijn er diverse aanbieders. Grote bedrijven maar ook kleine bedrijven.

Zo betaal je bijvoorbeeld voor Casa Precioso Atico in Havana bij AirBnB voor 2 nachten € 221,- terwijl dit bij ons slechts  € 188,50 is. Een verschil van       € 32,50 en dat voor slechts 2 nachten.

Het verschil zit erin dat AirBnB hoge kosten heeft en deze aan de klant doorberekend in de vorm van servicekosten. Terwijl wij  slecht € 8,50 per reservering rekenen per geboekte casa ongeacht het aantal nachten.

Daarbij hoeft u bij ons niet vooruit te betalen maar pas te plaatsen contact direct bij de eigenaar van de casa. Waardoor u en de casa eigenaar geen enkel risico loopt.

Project Avila 2017 (2)

Dit keer in 2017 nog een klein tweede projectje. Het toilet. Daar er met name op het Cubaanse platteland geen riool en stromend water is zijn toiletten op Cuba gebaseerd op wat wij een septic tank noemen.  Alleen als deze vol is dan is er op Cuba geen bedrijf dat hem leeg komt pompen. Dus eens in de zoveel jaar moet er een nieuwe graven worden.

Irma

Deze keer vond dit echter plaats een paar dagen voor de orkaan Irma over Cuba trok. In het oosten van Cuba bleef de schade beperkt alleen kwam in huize Avila  het net nieuw gegraven en gemetselde toilet vol met regenwater te staan. Een pomp is niet voorhanden dus met er gewacht worden met afwerken tot het water gezakt is of er een pomp is gevonden.

Project Avila 2017

Dit keer moet het dak er weer voor de helft af. Doordat er tijdens het leggen van de betonnen vloer gelijk een stuk aan de achterkant is bijgebouwd is er een probleem ontstaan dat letterlijk hoofdpijn oplevert. Daar er afschot moet zijn om het regenwater de goede kant op te laten lopen is de keuken aan de achterkant erg laag geworden waardoor er regelmatig hoofden worden gestoten. En is het door het lage dak erg warm in de keuken. En dat is nog niet het ergste hier en daar zit een constructiefoutje waardoor als het buiten regent het binnen dit ook doet. En na iedere regenbui je huis droogmaken, daar wordt niemand vrolijk van. Dus de achterste helft van het dak verwijderd het geheel ca. 50cm hoger gemaakt en het dak weer terug geplaatst ditmaal zonder lekkage. Nu alleen nog mooi afwerken en schilderen.

5 Redenen om wel naar Cuba te gaan

  1. Je houd van mooi weer.

In Cuba schijn 360 dagen per jaar de zon en het is er altijd tussen de 25 en 35 graden Celsius. De warmste maanden zijn juli, augustus en september en laten dat nou net de vakantie maanden zijn.

 

 

 

 

 

2. Je houd van koffie.

Cuba is een koffieland bij uitstek. Het wordt er op verschillende manieren bereid. Van loei sterk met alleen wat suiker tot een beetje koffie met een grote hoeveelheid suiker en melk, cafe con leche. En dat bij een kraampje langs de weg al voor 5 peso Cubano per kopje.

 

 

 

 

 

 

 

3. Je houd van kreeft eten maar kunt het hier niet betalen.

In Cuba eet je maaltijd met kreeft rijst en groenten voor nog geen 10CUC zeker als je weet waar je wezen moet. Heerlijk. Wel jammer dat het voor de Cubanen zelf een verboden gerecht is. Veel paladares serveren het terwijl ze het eigenlijk niet mogen.

 

 

 

 

 

 

 

4. Je lust wel een cocktail.

Hemmingway dronk ze al de Dauquiris en Mojitos. En wat dacht je van een Cubalibre? Overigens is Havana Club ook puur heel goed te drinken.

 

 

 

 

 

 

5. Je wilt hartelijke, gastvrije mensen ontmoeten.

Cubanen zou ik willen omschrijven als sociale, emotionele, behulpzame en vindingrijke mensen. Verblijf in een casa particular en u zult hiermee kennismaken.

 

 

 

Project Avila 2016

Stromend water.

Het slaan van de waterput in 2013 betekend toegang tot (drink)water maar is nog geen stromend water. Tot dan toe moeten er nog steeds emmers water naar boven gehaald worden. En de keuken en douche in gesjouwd worden. Zwaar en vervelend werk zeker voor een  vrouw alleen.

Pomp

Dus werd er besloten een pomp aan te schaffen. Dat is nog niet zo gemakkelijk in Cuba. Uiteindelijk hebben we er 1 gevonden in Havana ca. 850km verderop. Maar toen waren we er nog niet want de pomp is op 220volt en in Cuba is er standaard 110volt. Dus 220volt aangevraagd en meters en meters leiding aangeschaft en koppelingen. Daarna werd een meter hoge houten constructie gemaakt waar een aluminium tank op geplaatst werd.  Door de waterdruk en zwaartekracht is er nu stromend water. En als je overdag gebruik maakt van de douche als de zon het water in de tank verwarmd kun je douchen met warm water. En zo is er in huize Avila weer wat meer comfort ontstaan.

Toeristen visum voor Cuba, binnen 48 uur in huis.

Toeristen visum voor Cuba, binnen 48 uur in huis.

Visum is geldig voor één persoon, voor elke nationaliteit en heeft geen houdbaarheidsdatum.
Bij aankomst in Cuba is het visum 30 dagen geldig.
Het visum wat je ontvangt is blanco en kan je thuis makkelijk zelf invullen. Privé informatie zoals een kopie van je paspoort hoef je ons dus niet te sturen!
Je visum liever door ons laten invullen? Bestel dan een visum met invulservice. Tijdens het afrekenen kan je een scan of foto van je paspoort uploaden

5 redenen om niet naar Cuba te gaan.

1. Je houdt van comfort en luxe. 
In Cuba is veel kapot en en niet altijd even schoon en er ontbreekt regelmatig iets. Ook is er in de meeste winkels niet veel verkrijgbaar. Cuba is een land in ontwikkeling, er zijn wel plekken waar je het als toerist heel comfortabel kunt hebben zoals in de resorts en op de stranden zoals bijvoorbeeld in Guardalavaca. Voor de lokale bevolking is er echter een vrij lage levensstandaard.

2. Je houdt niet van salsa. 
Als je niet van salsa houd dan is het altijd nog leuk om er naar te kijken, zeker na een paar glazen rum.  En het is ook leuk om te zien dat de jongere generaties hier net zo fanatiek in zijn als ouderen. Zelf doen hoeft dus zeker niet, een avondje salsa dansen kijken kan bijvoorbeeld in Casa de la Trova waarvan er in iedere stad wel eentje is.

3. Je wilt een goedkope vakantie naar een tropische bestemming. 
Cuba is geen goedkoop land om op vakantie te gaan. Zeker in vergelijking met andere landen in Latijns Amerika. Een auto huren kost je al snel zo’n 70CUC per dag. Reserveren van een huurauto doe je het beste minimaal 3 – 4 maanden van tevoren want er is momenteel een tekort aan huurauto’s. (oktober 2017)

4. Je houdt van lekker eten. 
Met het eten op Cuba is niets mis alleen is het veel van hetzelfde. Rijst met bonen (congris) gebakken banaan, kip en varkensvlees begeleid door een salade van uien, tomaat en komkommer. Dat ben je na een week of wat wel beu. Gelukkig zijn er kraampjes langs de weg waar ze pizza verkopen voor 5 Peso Cubano (dus 5 voor 1 euro) ze zijn een belediging voor de Italiaanse keuken maar het is wel weer eens wat anders als rijst met bonen. Overigens is het eten met de beste kwaliteit vaak te vinden in particulier gedreven ondernemingen zoals paladares en casas particulares. In een casa particular is het ontbijt vaak wel heel lekker en uitgebreid en bestaat uit brood, kaas, ham, koffie en diverse soorten fruit. Boter is vaak niet voorradig.

5. Je houd van privacy en wilt niet bij Cubanen thuis slapen. 
Bij Cubanen overnachten is het beste wat je kunt doen. Op onze website vind je een ruim aanbod van casas particulares.  Er zijn casas met een eigen ingang en eigen keuken en dus veel privacy echter bij de meeste moet je door de woonkamer van de eigenaar om bij je slaapkamer te komen. “s avonds schuif je bij hen aan, aan de eettafel. De prijs van een casa particular is wel heel aantrekkelijk en ligt rond de 25 – 35CUC per nacht excl. ontbijt. Deze kost ca. 5CUC per persoon en een diner tussen de 10 en 12CUC al naar gelang wat je besteld natuurlijk. Een luxe hotel begint rond de 75CUC per nacht.

 

Project Avila 2015

De Vloer.

Ditmaal was de vloer aan de beurt. Vloeren op het Cubaanse platteland zijn vaak niet meer dan aangestampte aarde. Om te beginnen is dit natuurlijk niet erg hygiënisch. En als het buiten regent wordt binnen de vloer vaak vochtig en zacht. Met als gevolg dat de poten van tafels, stoelen en kasten erg snel aan verrotting onderhevig zijn.  Soms wordt er als “vloerbedekking” een laag van gebruikte rijstzakken neergelegd maar dit is ook maar een lapmiddel. Dus werd er besloten een betonnen vloer aan te leggen.

Dat werd dus cement zoeken. Dit is in Cuba niet altijd voorradig en als het dat wel is dan is het snel uitverkocht. In september was het dan zover er was cement verkrijgbaar.

Weer het hele huis leeghalen en alle spullen bij vrienden en familie ondergebracht.

Ze zakken worden droog opgeslagen waarna er begonnen wordt met het aanlagen van een rand van cement rond het huis. Als deze hard is wordt de gehele vloer ca. 15 – 20cm afgegraven. Daarna wordt het cement aangemaakt en wordt alles wat is afgegraven volgestort met cement en afgestreken. Als laatste wordt er bij het afstrijken wat verfpoeder over het cement gegooid om wat leuke kleuren aan de vloer te geven.

Project Avila 2014

In Cuba hebben veel huizen op het platte land een dak van palmboombladeren. Zo’n huis wordt ook wel een bohio genoemd. En huis met een palmboombladeren dak is zeker voor ons buitenlanders erg romantisch. Echter denken de Cubanen daar toch anders over. Zo’n dak is namelijk erg onderhoudsgevoelig, en er wonen ook graag beestjes in die bij harde wind en of regen dieper in de bladeren kruipen en dan naar beneden vallen, meestal in je bed. Ook zijn ze vaak niet helemaal waterdicht. Daarom hebben wij van Het Avila Project in 2014 besloten een huis te voorzien van een golfplaten dak wat waterdicht is een een stuk hygiënischer. Gelijktijdig werd besloten om het dak ook iets langer te maken zodat er achteraan het huis meer ruimte ontstond waardoor er een keukentje kon worden aangelegd. Daar er op hetzelfde moment verf voorradig was gelijk maar het huis een mooie blauwe kleur gegeven.