Project Avila 2014

In Cuba hebben veel huizen op het platte land een dak van palmboombladeren. Zo’n huis wordt ook wel een bohio genoemd. En huis met een palmboombladeren dak is zeker voor ons buitenlanders erg romantisch. Echter denken de Cubanen daar toch anders over. Zo’n dak is namelijk erg onderhoudsgevoelig, en er wonen ook graag beestjes in die bij harde wind en of regen dieper in de bladeren kruipen en dan naar beneden vallen, meestal in je bed. Ook zijn ze vaak niet helemaal waterdicht. Daarom hebben wij van Het Avila Project in 2014 besloten een huis te voorzien van een golfplaten dak wat waterdicht is een een stuk hygiënischer. Gelijktijdig werd besloten om het dak ook iets langer te maken zodat er achteraan het huis meer ruimte ontstond waardoor er een keukentje kon worden aangelegd. Daar er op hetzelfde moment verf voorradig was gelijk maar het huis een mooie blauwe kleur gegeven.

Oprichting Casa-particular.nl

In 2013 is www.casa-particular.nl opgericht. Via deze website is het mogelijk een casa particular in Cuba te reserveren. Deze website heeft vele voordelen. Ten eerste worden de casas via deze website bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. Iets wat de casa eigenaren zelf niet kunnen verwezenlijken wegens een gebrek aan internet op Cuba. Daarnaast komt de volledige opbrengst van casa-particular.n ten goede van het Project Avila. En voor u als klant is het zo heel makkelijk om een casa in Cuba te reserveren. En gelijk tijdig draagt u zo bij aan de ondersteuning van een Cubaans gezin. Een duidelijke win win situatie dus.

Project Avila 2013

Stromend water is op Cuba niet overal vanzelfsprekend. Zeker niet op het platteland. Daar wordt het water meestal nog door middel van een waterput uit de grond naar boven gehaald. Echter niet ieder huis heeft zijn eigen put en dus moet er water gehaald worden bij de buren soms honderden meters verderop. Iets wat geen pretje is zeker niet bij temperaturen van meer dan 30 graden. Het slaan van een put is veel werk en voor Cubaanse begrippen een dure aangelegenheid, toch al snel zo’n heel jaarsalaris. Daarom heeft Project Avila in 2013 besloten zo’n put te laten slaan. Hoe e.e.a. in zijn werk is gegaan kunt u zien op de foto’s.

Project Avila 2012

In 2012 kwam ik op een van mijn reizen terecht bij de familie Avila in een klein dorpje in het oosten van Cuba. Het oosten van Cuba is een van de armste delen van dit Caraïbische eiland. De familie ligt me na mijn vele bezoeken na aan het hart. Op bijgaande foto is te zien hoe e.e.a. er uitzag bij mijn eerste bezoeken. Al snel kwam het idee op om deze mensen te helpen en te zorgen dat hun leefomstandigheden beter worden. Via mijn blog laat ik graag zien wat er allemaal reeds gedaan is en in de toekomst nog gedaan gaat worden.

In 2012 bestond het huis slechts uit 4 muren een dak van palmboombladeren een vloer van aangestampte aarde een binnenmuur waarachter zich een slaapkamer bevond met een gammel bedje waar moeder en kind samen in sliepen een vloer van aangestampte aarde. Als eerste is er begonnen met de aanschaf van twee degelijke handgemaakte bedden met matras en twee schommelstoelen zodat er fatsoenlijk geslapen en gezeten kon worden.

Lekker Cubaans eten.

Wilt je alvast in de Cubaanse stemming komen voor je reis naar Cuba? Of lekker nagenieten na terugkomst van een prachtige reis op dit schitterende eiland.

Dat kan bij restaurant CubaLinda in Dordrecht. Het enige echte paladar (restaurant aan huis) in Nederland waar authentiek Cubaans eten wordt geserveerd.

En als je een casa in Cuba geboekt hebt via casa-particular.nl dan geeft je voucher recht op 10% korting.

Irma

Na de komst van Irma op Cuba is het erg stil met reserveringen. Enkele zijn bang voor nog een orkaan maar velen denken dat er van Cuba niet veel meer over is. Niets is echter minder waar. Op 99% van Cuba is geen schade geweest of is zodanig hersteld dat de toerist er geen hinder van ondervind.

Er is dus geen enkel reden om niet naar Cuba te gaan.

Sterker nog door je komst naar Cuba steun je alleen maar het herstel van het land. En wat is er mooier dan om iemand in nood persoonlijk te helpen door het achterlaten van kleding, hygiënische producten en medicijnen.

Dus twijfel niet langer en boek die reis naar Cuba.

 

Ontzorgen.

Ontzorgen!

Dat is wat we doen. Je wilt zorgeloos op vakantie naar Cuba en eenmaal aangekomen geen halve dagen hoeven besteden aan het vinden van een onderkomen. Ook voor je op vakantie gaat heb je in je drukke bestaan geen zin om avonden lang te zoeken naar een casa particular op internet.

En dan kom je er ook nog eens achter dat websites als Tivago en Booking.com alleen maar hotels op Cuba aanbieden en niet een casa particular.

Daarvoor kun je uitstekend bij ons terecht wij nemen je al deze moeite uit handen. En weet je niet precies waar je allemaal heen wilt en wat je allemaal wilt zien ook daar kunnen we je bij adviseren.

 

 

 

 

Geheel vernieuwd.

Terwijl iedereen geniet van een welverdiende vakantie op Cuba wordt er achter de schermen bij CasaParticular hard gewerkt aan een nieuwe website. Een die veel moderner en gebruiksvriendelijker is.

Zo zijn de casas nu direct zichtbaar met een foto’s en kan er gesorteerd worden op stad en in Havana zelfs per wijk. Ook is er om interactie met de klant te creëren een mogelijkheid om je ervaringen met zowel ons als met de casas te laten weten en delen.

Het heeft wat moeite en hoofdbrekens gekost maar het resultaat mag er dan ook zijn. Hierbij ben ik veel dank verschuldigd aan de helpdesk van de hosting provider Antagonist  en de ontwikkelaar van het template Themeforest.

Voor degene die zich hadden aangemeld om mijn blog per email te volgen zou ik willen vragen jezelf nogmaals in te schrijven. Deze gegevens zijn helaas tijdens het overzetten verloren gegaan.

Uiteraard zie ik de reactie’s op de nieuwe site met belangstelling tegemoet.

Home

Top

 

 

Wat zijn de 10 belangrijkste tips voor een verblijf in een casa particular?  

1.Boek een legale casa via een website zoals www.casa-particular.nl 

  1. Kies eencasauit met een goede prijs. Casas met een prijs van 10 – 15 CUC per  nachtzijn meestal niet de beste. 

3.Wees geduldig bij het boeken van een casa particular ook via onze website. E-mail beantwoorden verloopt in Cuba niet zo snel als wij hier gewend zijn. 

4.Boek uw favoriete casa op voorhand, de meeste casas hebben maar 1 of 2 kamers beschikbaar. 

5.Informeer vooraf of voor jou belangrijke zaken zoals airco of kluisjes in de casa aanwezig zijn.   

  1. Neem 24 – 48 uur vooraf contact op met decasaeigenaar om te vertellen dat u eraan komt. Eventueel met vermelding van tijdstip zodat een eventuele transfer van de luchthaven of busstation goed geregeld kan worden.  

7.Doe in uw bagage alles wat u nodig heeft voor uw haar en huidverzorging, mond- en persoonlijke hygiëne, evenals een kleine verbandtrommel (aspirines, pleisters, maagzuurremmers, condooms). 

8.Hou er rekening mee dat het ontbijt ongeveer 3-5 CUC zal kosten (het is niet inbegrepen in de prijs). Vele casas verzorgen ook diners. 

9.Zorg ervoor dat je voldoende cash geld op zak hebt om de casa te betalen. Dit kan bij aankomst of bij vertrek dit verschilt per casa.  

10.Voel jezelf thuis. Je gastheer zal je privacy respecteren. Controleer je thuis: de gastheren zal uw ruimte en privacy te respecteren. Maar je moet de mogelijkheid om met hen te praten niet missen, om zo het echte Cuba te ontdekken.  

Home

Top 

 

Kan ik problemen krijgen als ik illegaal verblijf? 

JA!! 

En serieuze problemen ook.Van een fikse boete tot een verblijf in de gevangenis. Deze zijn wel al inclusive maar geloof me daar wil je niet verblijven. Voor de casa eigenaar kan het dezelfde serieuze gevolgen hebben. Zelfs met onteigening tot gevolg. 

Verblijf dus altijd enkel en alleen in en legale casa particular te herkennen aan het wit met blauwe bord met de tekst Arrendador Divisa. 

Home

Top