Salsa les in Havana

Salsa les in Havana

Salsa les in Havana

Salsa les in Havana

Je wilt graag uitgaan in het bruisende nachtleven van Havana. Maar je bent niet helemaal zeker van je dansvaardigheden. Of wil je gewoon je dansvaardigheden wat ophalen.

Dan is deze workshop salsa dansen echt iets voor jou.

Een professionele dansleraar leert je over de geheimen van de sensuele Salsa-dansbewegingen. En in 2 sessies van 45 minuten heb je de basisvaardigheden te pakken en kun je met een gerust hart het Cubaanse nachtleven in.

De lessen vinden plaats  bij het bekende Casa del Tango Edmundo Daubar.

Aanvangstijd:  dagelijks diverse aanvangstijden.

Min. aantal personen:  1

Duur:  2 x 45 minuten

Prijs: € 27,50 per persoon

 

De Hanenfluisteraar

De Hanenfluisteraar

De Hanenfluisteraar

Afgelopen maand kwam ik in de botanische tuin in Viñales, op Cuba, een dame tegen die met een bus met fietsers rondreisde. Ze vertelde me dat de reisleidster mijn boek De Hanenfluisteraar (alledaagse indrukken van het leven op Cuba) in de bus bij zich had en het aan iedereen aanraadde als boek dat echt een goede indruk van Cuba geeft. Later op de avond bleek ik Kitty, de reisleidster, gewoon te kennen van een busrit in 2012; sterker nog, ze komt in mijn boek voor.

De dame in de tuin had zich al voorgenomen mijn boek te gaan kopen bij de reisboekhandel in Groningen. Dus die heb ik zojuist maar even gebeld. Zijn voorraad bleek op te zijn. Omdat er 14 in een pak gaan, ging hij al gauw akkoord met dat aantal. Zo kan hij weer even vooruit. “Ik was vorig jaar in Groningen tijdens een fietstocht,” vertelde ik hem vervolgens. “Ik logeerde bij een neef van me in een verfietsbaar tiny house dat hij op het terrein van de Suikerunie heeft gebouwd. Als dank heb ik mijn boek bij jou in de winkel gekocht en het hem cadeau gedaan.”
Hij moest er hartelijk om lachen. Het concept sprak hem erg aan: schrijvers die hun eigen boek komen kopen.

Tekst en foto’s zijn eigen werk van de schrijver Rene Kerkhoven.

 

Luxe casa particular

Luxe casa particular


Stel u wilt op vakantie naar Cuba en daar overnachten in een casa particular. Maar u wilt dit wel met behoud van de luxe die u in Nederland thuis gewend bent.

Ook dan zit u bij casa-particular.nl aan het juiste adres. Vanaf heden bieden wij een groeiend assortimente aan luxe tot zeer luxe casas particulares op Cuba.

Zoals bijvoorbeeld Casa 18 Mazon of Casa Viva Cuba

Wij helpen u graag verder met het plannen van uw rondreis en het vinden van voor u passende casas.

De 7 highlights van bruisend Havana

De 7 highlights van bruisend Havana.

De 7 highlights van bruisend Havana

Op een zonnig eiland in de Caraïbische zee heeft zich sinds 1959 een surrealistische wereld ontwikkeld. Sinds ik begin 2012 voet aan wal zette op Cuba ben ik verkocht. Vooral de mensen maken er een onverwoestbare indruk: met een opmerkelijk gevoel van eigenwaarde stappen ze door hun bepaald niet makkelijke leven. Gastvrije mensen, die je voortdurend het gevoel geven dat je welkom bent en altijd en overal een feestje weten te bouwen.

Op het immens grote eiland is Havana een van mijn favoriete plekken. Het is één grote ruïne, maar wel de mooiste ruïne ter wereld. De stad, waar de oude Amerikaanse auto’s (maquinas) nog volop rondrijden, vormt een indrukwekkend filmdecor uit vervlogen tijden. Mijn zeven favoriete plekken in Havana zijn:

1        Het dakterras van Hotel Inglaterra

Hotel Inglaterra uit 1875, midden in het koloniale stadscentrum van Havana gelegen, is het oudste hotel op Cuba. Het dakterras biedt in drie richtingen een schitterend uitzicht. Naar rechts het naastgelegen Gran Teatro de la Habana, onlangs gerestaureerd. Naar voren Parque Central, waar de maquinas en Coco-taxi’s zich verzamelen, wachtend op passagiers. Naar links strekt de chique Paseo de Marti zich uit tot aan de Malecón, de boulevard waar in de 19e eeuw iedereen flaneerde. Het dakterras biedt vanaf 12.00 uur een beperkte keuken met vriendelijke bediening. De ligbedden en jacuzzi zijn gratis te gebruiken: een oase van rust op het dak van Havana!

2        Callejon de Hamel

In 1995 begon Salvador González een vervallen achterafstraatje om te toveren tot een bont openluchtmuseum. Muurschilderingen, gedichten en gelaste kunstwerken vormen een rommelig, maar inspirerend decor waarin de Afro-Cubaanse  cultuur centraal staat. Werkelijk ieder plekje in de straat, zelfs op grote hoogte, is aangepakt. Geniet van de sfeer en neem je dagelijkse portie cultuur tot je. Op zondagochtenden wordt er gemusiceerd door Afro-Cubaanse bands!

3        Playa del Este por maquina

Huur begin van de middag voor Hotel Inglaterra een klassieke maquina en laat je in jaren 50-stijl vervoeren naar de prachtige stranden ten oosten van Havana. De reis naar Playa del Este duurt ongeveer een half uur. De chauffeur wacht graag op je om je aan het eind van de middag terug te brengen. Maak zo nodig een tussenstop in Cojimar en bezoek La Terraza, de bar waar Hemingway bevriend raakte met de vissers en zich regelmatig bezatte. Loop door naar het monument van de schrijver, dat de plaatselijke vissers van hun scheepsschroeven lieten maken. Ga tenslotte luxe eten voor weinig geld in Las Brisas, voordat je moe maar voldaan per maquina naar Havana terug rijdt. Reken, uitgaande van enig onderhandelen, op een totaalbedrag van ongeveer € 40,- voor de auto.

4        Dool rond op Cementerio Cristobal Colón

Aan de rand van de fraaie villawijk Vedado bevindt zich de op een na grootste begraafplaats van Latijns-Amerika. De dodenakker is gigantisch: hij omvat 800.000 graven en bijna 100.000 grafmonumenten. Loop op je gemak de enorme toegangspoort door de vierbaansweg op die de hoofdstraat vormt. Verbaas je over de tientallen mensen die met slijptollen en staalborstels in de weer zijn om de prachtigste marmeren monumenten weer blinkend wit te krijgen. En bezoek vooral het graf van Ibrahim Ferrer Planas van de Buena Vista Social Club!

5        Geniet van een ijsje bij Heladeria Coppelía

Op de kruising van La Rampa en Calle L, levensaders in het altijd drukke stadsverkeer van Havana, bevinden zich twee architectonische iconen uit de jaren vijftig: Heladería Coppelia en Cine Yara. Ze vormen samen het kloppend hart van Vedado, de villawijk die in die tijd floreerde dankzij de Amerikaanse maffia. Heladería Coppelia is een ijspaleis met naar schatting minstens duizend zitplaatsen. Dagelijks staan er lange rijen voor de befaamde ijssalon: voor de Cubanen geen straf, maar een sociaal gebeuren. In de hoogtijdagen werden er vanuit het gebouw in de vorm van een vliegende schotel meer dan vijftig smaken verkocht. Veel keus is er tegenwoordig niet meer, maar het ijs is er lekker en onvoorstelbaar goedkoop. Populair bij de Cubanen is de ensalada, een schotel met acht bolletjes ijs.

Steek zo mogelijk ’s avonds de weg over en geniet voor twee pesos – omgerekend € 0,06 – van een mooie film bij Cine Yara!

6        Maak een toer met José Herrera in zijn oude Russische motor met zijspan

Loop vanaf Parque Central naar Calle Obispo, de lange winkelstraat. Aan het begin van Calle Obispo staat José Herrera rechts op de hoek op passagiers te wachten met zijn oude Russische motorfiets met zijspan. José, 78 jaar oud inmiddels, studeerde ooit in Moskou. Hij neemt je graag mee voor een avontuurlijke, rammelende rit tour door Havana!

7        Bezoek El Cristo de La Habana en andere monumenten

Neem het pontje naar Casablanca en bezoek het enorme standbeeld van Christus dat de vrouw van dictator Batista in 1958 liet maken. Ertegenover ligt de villa waar Ché Guevara woonde, nu een museum. Loop verder en beleef de sfeer van Fortaleza de San Carlos de la Cabaña en het aan de oceaan gelegen El Morro; een middagje vol monumenten en historie!

Wil je ook een rondreis maken door Cuba? Laat je dan helpen door local Hero Dariel. Hij is de lokale reisexpert en weet jouw Cuba rondreis op maat in elkaar te zetten, ook als je een eigen route in gedachte hebt!

Wil je nog meer lezen over Cuba?

In 2013 nam ik een notebook mee om alledaagse indrukken van het leven op Cuba op te tekenen: vrolijke noten die herkenbaar zijn voor wie ooit op het eiland van Fidel is geweest. Dat resulteerde in het boek  “De Hanenfluisteraar”, met naast allerlei anekdotes onder meer een interview met een oude visser die in de jaren 60 bevriend was met Ernest Hemingway.

De Hanenfluisteraar biedt je vanuit je luie stoel een korte, hilarische vakantie op Cuba. Laat je meevoeren door een land, dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is! Voor meer informatie en enkele korte Cubaanse verhalen www.deiningindordrecht.nl. ISBN 978-90-816772-3-3.

Dit verhaal is geschreven door gastblogger en schrijver Rene Kerkhoven.

Waarom is Cubaanse koffie anders?

Waarom is Cubaanse koffie anders?

Wanneer er over Cuba “de parel van de Cariben” wordt gesproken heeft met het vaak over de 4 belangrijkste producten.  Rum, tabak, suiker en… Cubaanse koffie.
Naast de talloze bezienswaardigheden die het eiland herbergt. Zoals prachtige landschappen, historische en culturele bezienswaardigheden. Zijn koffieplantages een van de meest bezochte locaties op het eiland Cuba.

Cubaanse koffie en zijn geschiedenis

Koffie is een van de meest socialiserende niet-alcoholische dranken in veel landen. Opgemerkt moet worden dat er bijna net zoveel manieren zijn om deze drank te bereiden als om te consumenten. De koffieboom zou zijn oorsprong hebben in het verre Abessinië (nu Ethiopië), in Oost-Afrika.

Sommige historici beweren dat koffie via de Spanjaarden in Cuba is terecht gekomen.  In de eerste nederzettingen tussen 1492 en 1530. Het Cubaanse klimaat bleek uitermate geschikt te zijn om de koffie boon te verbouwen.

De colador in een koffiefilter gemaakt van doek. Het water samen met de suiker wordt gekookt in een kan. Die vervolgens in de met gemalen koffie gevulde colador wordt gegoten.

Italiaanse cafeteras brachten een revolutie teweeg in de wereld.

Zo werd jarenlang koffie gezet in Cuba. Later bracht de uitvinding van het Italiaanse cafetera in 1933 een revolutie teweeg in de wereld. Deze nieuwe “koffiezetapparaten” waren een succes. Iedereen wilde ze hebben!

Waarom is Cubaanse koffie anders?

De Cubaan is geen uitzondering. Dus werden deze cafeteras ook op het eiland geïntroduceerd. En tot op de dag van vandaag nog steeds gebruikt.

De cafetera is het enige ding in de keuken dat de Cubaan nooit opruimt. Het staat altijd op het fornuis. Wachtend tot een bezoeker arriveert. Of het nu laat in de avond is of tijdens het ochtendgloren. Hij staat altijd klaar voor gebruik.  Wanneer het gorgelende geluid wordt gehoord is plotseling iedereen in de keuken. Wachtend op zijn kopje koffie

De Cubaanse koffie die thuis wordt gezet heeft geen schuim zoals espresso. De smaak is veel sterker dan die onze koffie en bovendien zit er geen melk in. Het is geen cappuccino. Suiker wordt niet toegevoegd wanneer het wordt geserveerd. Omdat het al is toegevoegd tijdens het zetten. Het is om al deze redenen dat Cubaanse koffie zo anders is. Zo bijzonder. De smaak heeft een beetje van alles. Maar is met geen enkele ander koffie te vergelijken.

Wilt u ook genieten van een heerlijk kopje Cubaanse koffie. Boek dan snel uw reis op www.casa-particular.nl


Waarom is Cubaanse koffie anders?

Luchthaven Frank Pais Holguin

Luchthaven Frank Pais Holguin

Luchthaven Frank Pais Holguin. Is een klein internationaal vliegveld. Op 17 km ten zuidwesten van de stad Holguin. De hoofdstad van de provincie Holguin, Cuba.

Het bedient de provincie Holguin en de populaire badplaatsen. Zoals Guardalavaca (ook bekend als Holguin). Waar verschillende all-inclusive resorts zich op 4 strandgebieden bevinden. Te weten Playa Pesquero, Playa Yuraguanal (Turquesa), Playa Esmeralada en Playa Guardalavaca. En ook vele andere oostelijke regio’s van Cuba, zoals Las Tunas, Playa Covarrubias, Cayo Saetia, Rafael Freyre, Gibara, Banes, etc.

Het is genoemd ter nagedachtenis van de Cubaanse revolutionaire strijder Frank Pais (1934-1957).

 

 

Hotel Maria la Gorda

Hotel Maria la gordaHotel Maria la Gorda

Speciaal ontworpen voor duikers. Hoewel ook een geweldige keuze voor ecotoeristen en vakantiegangers die op zoek zijn naar een rustige en afgelegen plek. Het internationale duikcentrum María la Gorda ligt op het meest westelijke puntje van Cuba op het schiereiland Guanahacabibes. In de buurt van Cabo Corrientes. Een echte kans om dit door UNESCO aangewezen natuurgebied te ontdekken. En een paradijs te ervaren waar eindeloze soorten bedreigde of inheemse dieren leven. En waar kleine en beschutte stranden uit de  verhalen over piraten en verborgen schatten nog steeds intact zijn.

Het hotel bied  buffet- en à-la-cartemaaltijden. Cubaanse en internationale drankjes in de bar. Dag- en avondactiviteiten.
Enkele van de meest unieke zeebodems in Cuba om te duiken enuitermate schikt voor onderwaterfotografie. Boekingen voor excursies in het natuurreservaat en professioneel en attent personeel dat het hotel tot een paradijs voor duikers en hun metgezellen maakt.
het hotel heeft momenteel 101 kamers, waaronder 93 tweepersoonskamers en 8 driepersoonskamers, allemaal met een eigen badkamer, airconditioning, minibar, telefoon en satelliet-tv. 81 kamers liggen aan het strand of net achter het strand.  En de resterende 20 liggen in het omliggende bos.

Hotel Maria la Gorda beschikt over airco Wif, TV. Shampoo en zeep is beschikbaar. Schone handdoeken. Eigen badkamer. Gezinsvriendelijk restaurant. Minibar 220V.  Kluis. Haardroger. Telefoon. Schoonmaakservice. Warm water. Parkeerplaats. 24-uurs receptie en bagageopslag.

Voor prijs en beschikbaarheid informeer hier.

Casa Koloniaal, Binnenkort beschikbaar (februari 2020)

Casa Koloniaal, Binnenkort beschikbaar (februari 2020)

Casa Koloniaal

Terwijl iedereen van een welverdiende vakantie geniet wordt er in Havana hard gewerkt aan een nieuwe schitterende casa particular.

Langzaam begint  Casa Koloniaal gelegen aan Crespo 66 in Havana centrum vorm te krijgen.

Hieronder alvast een paar detail. We houden u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Ontbijt:                    Ja
Diner:                       Op afspraak. Traditional Cubaans eten.
Aantal kamers:      2 (patio in het midden)
Televisie:                Ja ( in Mei 2020)
Balkon Terras:      Grote patio. Tevens woonkamer en ontbijt kamer. (prive)
Airco:                        Ja (Split) geruisloos.
Kluisje:                     Nee
Internet:                  Ja
Parkeerplaats:       Ja. (aan de overkant tegen betaling)
Talen:                      Spaans en beetje Engels.
Prijs per Nacht:    € 35,- per kamer. incl. ontbijt. (vooruitbetaling)
Telefoon:                Ja
Badkamer:              Ja. Op beide kamers. (warm en koud water)
Koelkast.                 Ja.
Bijzonderheden: Typisch Koloniaal huis. 100 meter van Malecon en Prado.
10 minuten lopen naar hop on/hop of bus naar het strand of tour door Havana. Fietsverhuur. Uitstekend geschikt voor 2 stellen. Eventueel nog een 1 persoons bed erbij te plaatsen. Diverse uitstekende restaurants in de buurt. Door de ligging dicht bij de zee is er altijd aanvoer van frisse lucht.

 

Excursies Havana

Excursies Havana

In samenwerking met HavanaTours.nl kunnen wij nu ook een groot scala aan excursies in Havana aanbieden. Allen onder begeleiding van een Nederlands talige gids.

Klik op de afbeeldingen om te reserveren. Of klik op deze link.

Excursies Havana

Excursies Havana

Wilt u ook het prachtige eiland Cuba bezoeken?

Wilt u ook het prachtige eiland Cuba bezoeken?

Of u nu met een oldtimer Oud Havana wilt bezoeken. Te paard of per fiets door de Viñales vallei wilt touren. Herinneringen aan de strijd in de Sierra Maestra wilt bekijken, het leven op het platteland wilt verkennen. Of een workshop Creools koken in Havana wilt doen, bij casa-particular.nl is het allemaal mogelijk.

Dit kan zowel met een auto met chauffeur, per taxi of op eigen gelegenheid met een huurauto. (basis rondreis)

Bij ons is het allemaal mogelijk. Wij begeleiden u graag bij het samenstellen van uw reis door Cuba.

Wij vragen u zelf de tickets naar Cuba te boeken om de prijs laag te houden.
Op Cuba hebben wij alles voor u geregeld.
Boekingen liefst 2 maanden  voor vertrek.
Deze tijd hebben wij nodig om alles perfect voor u te verzorgen.
Reisverzekering is verplicht.