Cañadon

Canadon

Cañadon een heel klein plaatsje in het oosten van Cuba. Gelegen tussen de badplaats Guardalavaca en het provinciestadje Banes.

Cañadon je zou er zo voorbij rijden.

Maar doe dat niet. Op het eerste gezicht lijkt hier niets te zien. Alsof er hier nooit iets gebeurd is. Echter in een grijs verleden in de tijd van de Spaanse overheersing in 1869 is hier onder leiding van Generaal Máximo Gómez hevig strijd gevoerd en gewonnen tegen de Spaanse overheersing.

Ter nagedachtenis van deze slag is er boven op de berg in Cañadon een gedenksteen aangebracht. Je moet hier dan wel eerst een groot aantal treden voor beklimmen maar alleen al het uitzicht maakt deze beklimming de moeite waard.

Om deze trap te kunnen beklimmen moet je een klein stukje door iemands tuin. Vraag wel eerst beleefd even toestemming die je overigens altijd gegeven zal worden.

Wil je niet alleen naar boven, informeer dan even rond naar Aurelio het plaatselijke schoolhoofd. Deze leid je graag rond en onderweg naar boven ontvang je ook nog een  uitleg een schoolhoofd waardig.

Vergeet na afloop niet romantisch aan het strand te gaan eten in het nabijgelegen Boca de Sama bij Restaurant Bahia del Sol.