Chorro Maita

Chorro Maita. De oudste archeologische vindplaats van Cuba.

Als je van Holguín via Guardalavaca op weg bent naar Banes. Of nog verder via Mayari naar Baracoa vind je tussen Guardalavaca en Banes de oudste archeologische vindplaats van Cuba. Genaamd Chorro de Maíta.

Christoffel Columbus

Deze vindplaats is in voor het publiek geopend sinds 1990. En toont een begraafplaats van de originele bevolking van Cuba. Van ver voor de komst van Christoffel Columbus. Dit is de oudste begraafplaats van Cuba maar ook van heel het Caraïbisch gebied.

Daarnaast wordt er door middel van 38 menselijke sculpturen een beeld gegeven van het dagelijks leven van de oorspronkelijke bewoners van deze archipel. Daardoor krijgt u dus een goed beeld van de Cubaanse geschiedenis.

Ontdekking

Tijdens de ontdekking van deze site, zijn er ook ook potten en ornamenten gevonden. Evenals resten van woningen. En zaken die duiden op religieuze ceremonies, helende rituelen en activiteiten zoals het zaaien van gewassen en jagen.

Deze vindplaats dateert van tussen de jaren 1440 en 1540.

De oorspronkelijke bevolking van het gebied was een van de laatsten die is verdwenen. Misschien omdat het niet krachtig was gekoloniseerd; hoewel Diego Velázquez tijdens zijn verovering en kolonisatie van het eiland een tussenstop maakte in deze landen.

De archeologen vonden fragmenten van messing klokken en christelijke begraafplaatsen van Spanjaarden in het gebied. Met lichamen met uitgestrekte ledematen en gekruiste armen op borsthoogte.

Op dit moment bevindt 33 procent van Cuba’s archeologische rijkdom zich in de provincie Holguín. Waardoor de grootste concentratie aan archeologische vindplaatsen zich dus bevind in Banes.