Cuba Libre – de klassieke Cubaanse cocktail

Cuba Libre

Iedereen die naar Cuba gaat, die kan er gewoon niet omheen, een goede Cuba Libre. Cola, rum en een beetje limoensap, een handvol ijsblokjes en je hebt de eenvoudigste van alle Cubaanse cocktails in je handen.

Of je drinkt het gewoon op de Malecón, een blikje tuKola aangevuld met wat rum en je het de straatversie van deze cocktail.  Beide zijn even lekker.

De Cuba Libre – een cocktail?

Het verschil tussen rum-cola en Cuba Libre is de limoen, alleen dat maakt de rum-cola tot een cocktail. We hebben dus te maken met een vrij eenvoudige cocktail. Vanwege de beschikbaarheid van de ingrediënten en de eenvoudige bereiding op Cuba er is overal goedkope rum en cola verkrijgbaar dus op Cuba kan iedereen ze maken. Hierdoor werd het een van de meest gebruikte mixdranken ooit.

Door zijn eenvoud wordt de Cuba Libre ook veel gebruikt in bars, waardoor het de 50ste meest populaire cocktail in de wereld is.

Waar komt de naam vandaan?

De Cuba Libre werd rond 1900 in Cuba uitgevonden, maar niemand kent het exacte verhaal. Bacardi en Havana Club verspreiden verschillende verhalen over de oorsprong van Cuba libre. Dat is niet verwonderlijk als we kijken naar de situatie van de twee bedrijven (Bardardi had zelfs een Havana Club op de Amerikaanse markt, die werd gemaakt in Puerto Rico!).

Voor 1900 was er een drankje genaamd Cuba Libre, bestaande uit bruine suiker en water. Dus de naam werd overgenomen om de vrijheid van Cuba te vieren.  En je moet toegeven dat het leuker is om dat met rum te vieren dan met suikerwater! De uitroep “Cuba Libre” (Vrij Cuba) was gebruikelijk in de Cubaanse Onafhankelijkheidsoorlog van Spanje, in die tijd was er geen Coca-Cola (pas vanaf 1900).

Cuba Libre

Verspreiding Cuba Libre

De Cuba Libre werd vrij populair kort na 1900, toen Coca-Cola begon met het exporteren van flessen naar Cuba. Havana was toen, als een van de weinige warmweer steden, bekend door de verspreiding van ijskoude dranken. Het ijs werd nog steeds per schip afgeleverd in de 19e eeuw.

Tegelijkertijd verhuld de cola in het drankje ook de smaak van slechte rum – dus pas op in bars, is dit echt Havana Club? De kwaliteit van de alcohol was rond 1900 niet zo hoog als vandaag de dag.

Echter, de Cuba Libre maakte zijn wereldwijde doorbraak in de Tweede Wereldoorlog, enerzijds door het stationeren van vele Amerikaanse soldaten in het Caribisch gebied, die hun voorkeur voor het drankje meenamen naar de Verenigde Staten.

Het recept voor Cuba Libre
Nu is Cuba Libre niet zo moeilijk te mixen, maar er is een recept van de International Bartenders Association dat min of meer de norm is. Natuurlijk zijn er veel variaties – ingrediënten, type rum, type coke – waarvan ik er een paar heb opgesomd.

Ingrediënten
5 cl witte rum (añejo 3 años)
12 cl cola
1 cl vers limoensap
Bereiding
Neem een ​​Collins-glas (lang en slank) – dit is een glas dat ook wordt gebruikt voor mineraalwater.
Giet vervolgens 2-3 ijsblokjes in het glas.
Overgiet het ijs met de 5 cl rum.
Aanvullen met de 12 cl coke, even roeren.
Voor de decoratie, doe je een schijfje limoen op het glas en een rietje,
en klaar is de Cuba Libre.

Cuba Libre