De 7 highlights van bruisend Havana

De 7 highlights van bruisend Havana

De 7 highlights van bruisend Havana.

Op een zonnig eiland in de Caraïbische zee heeft zich sinds 1959 een surrealistische wereld ontwikkeld. Sinds ik begin 2012 voet aan wal zette op Cuba ben ik verkocht. Vooral de mensen maken er een onverwoestbare indruk: met een opmerkelijk gevoel van eigenwaarde stappen ze door hun bepaald niet makkelijke leven. Gastvrije mensen, die je voortdurend het gevoel geven dat je welkom bent en altijd en overal een feestje weten te bouwen.

Op het immens grote eiland is Havana een van mijn favoriete plekken. Het is één grote ruïne, maar wel de mooiste ruïne ter wereld. De stad, waar de oude Amerikaanse auto’s (maquinas) nog volop rondrijden, vormt een indrukwekkend filmdecor uit vervlogen tijden. Mijn zeven favoriete plekken in Havana zijn:

1        Het dakterras van Hotel Inglaterra

Hotel Inglaterra uit 1875, midden in het koloniale stadscentrum van Havana gelegen, is het oudste hotel op Cuba. Het dakterras biedt in drie richtingen een schitterend uitzicht. Naar rechts het naastgelegen Gran Teatro de la Habana, onlangs gerestaureerd. Naar voren Parque Central, waar de maquinas en Coco-taxi’s zich verzamelen, wachtend op passagiers. Naar links strekt de chique Paseo de Marti zich uit tot aan de Malecón, de boulevard waar in de 19e eeuw iedereen flaneerde. Het dakterras biedt vanaf 12.00 uur een beperkte keuken met vriendelijke bediening. De ligbedden en jacuzzi zijn gratis te gebruiken: een oase van rust op het dak van Havana!

2        Callejon de Hamel

In 1995 begon Salvador González een vervallen achterafstraatje om te toveren tot een bont openluchtmuseum. Muurschilderingen, gedichten en gelaste kunstwerken vormen een rommelig, maar inspirerend decor waarin de Afro-Cubaanse  cultuur centraal staat. Werkelijk ieder plekje in de straat, zelfs op grote hoogte, is aangepakt. Geniet van de sfeer en neem je dagelijkse portie cultuur tot je. Op zondagochtenden wordt er gemusiceerd door Afro-Cubaanse bands!

3        Playa del Este por maquina

Huur begin van de middag voor Hotel Inglaterra een klassieke maquina en laat je in jaren 50-stijl vervoeren naar de prachtige stranden ten oosten van Havana. De reis naar Playa del Este duurt ongeveer een half uur. De chauffeur wacht graag op je om je aan het eind van de middag terug te brengen. Maak zo nodig een tussenstop in Cojimar en bezoek La Terraza, de bar waar Hemingway bevriend raakte met de vissers en zich regelmatig bezatte. Loop door naar het monument van de schrijver, dat de plaatselijke vissers van hun scheepsschroeven lieten maken. Ga tenslotte luxe eten voor weinig geld in Las Brisas, voordat je moe maar voldaan per maquina naar Havana terug rijdt. Reken, uitgaande van enig onderhandelen, op een totaalbedrag van ongeveer € 40,- voor de auto.

4        Dool rond op Cementerio Cristobal Colón

Aan de rand van de fraaie villawijk Vedado bevindt zich de op een na grootste begraafplaats van Latijns-Amerika. De dodenakker is gigantisch: hij omvat 800.000 graven en bijna 100.000 grafmonumenten. Loop op je gemak de enorme toegangspoort door de vierbaansweg op die de hoofdstraat vormt. Verbaas je over de tientallen mensen die met slijptollen en staalborstels in de weer zijn om de prachtigste marmeren monumenten weer blinkend wit te krijgen. En bezoek vooral het graf van Ibrahim Ferrer Planas van de Buena Vista Social Club!

5        Geniet van een ijsje bij Heladeria Coppelía

Op de kruising van La Rampa en Calle L, levensaders in het altijd drukke stadsverkeer van Havana, bevinden zich twee architectonische iconen uit de jaren vijftig: Heladería Coppelia en Cine Yara. Ze vormen samen het kloppend hart van Vedado, de villawijk die in die tijd floreerde dankzij de Amerikaanse maffia. Heladería Coppelia is een ijspaleis met naar schatting minstens duizend zitplaatsen. Dagelijks staan er lange rijen voor de befaamde ijssalon: voor de Cubanen geen straf, maar een sociaal gebeuren. In de hoogtijdagen werden er vanuit het gebouw in de vorm van een vliegende schotel meer dan vijftig smaken verkocht. Veel keus is er tegenwoordig niet meer, maar het ijs is er lekker en onvoorstelbaar goedkoop. Populair bij de Cubanen is de ensalada, een schotel met acht bolletjes ijs.

Steek zo mogelijk ’s avonds de weg over en geniet voor twee pesos – omgerekend € 0,06 – van een mooie film bij Cine Yara!

6        Maak een toer met José Herrera in zijn oude Russische motor met zijspan

Loop vanaf Parque Central naar Calle Obispo, de lange winkelstraat. Aan het begin van Calle Obispo staat José Herrera rechts op de hoek op passagiers te wachten met zijn oude Russische motorfiets met zijspan. José, 78 jaar oud inmiddels, studeerde ooit in Moskou. Hij neemt je graag mee voor een avontuurlijke, rammelende rit tour door Havana!

7        Bezoek El Cristo de La Habana en andere monumenten

Neem het pontje naar Casablanca en bezoek het enorme standbeeld van Christus dat de vrouw van dictator Batista in 1958 liet maken. Ertegenover ligt de villa waar Ché Guevara woonde, nu een museum. Loop verder en beleef de sfeer van Fortaleza de San Carlos de la Cabaña en het aan de oceaan gelegen El Morro; een middagje vol monumenten en historie!

Wil je ook een rondreis maken door Cuba? Laat je dan helpen door local Hero Dariel. Hij is de lokale reisexpert en weet jouw Cuba rondreis op maat in elkaar te zetten, ook als je een eigen route in gedachte hebt!

Wil je nog meer lezen over Cuba?

In 2013 nam ik een notebook mee om alledaagse indrukken van het leven op Cuba op te tekenen: vrolijke noten die herkenbaar zijn voor wie ooit op het eiland van Fidel is geweest. Dat resulteerde in het boek  “De Hanenfluisteraar”, met naast allerlei anekdotes onder meer een interview met een oude visser die in de jaren 60 bevriend was met Ernest Hemingway.

De Hanenfluisteraar biedt je vanuit je luie stoel een korte, hilarische vakantie op Cuba. Laat je meevoeren door een land, dat in zijn huidige vorm nog maar beperkt houdbaar is! Voor meer informatie en enkele korte Cubaanse verhalen www.deiningindordrecht.nl. ISBN 978-90-816772-3-3.

Dit verhaal is geschreven door gastblogger en schrijver Rene Kerkhoven.