Het oudste huis van Latijns Amerika staat in … Cuba!

Het oudste huis

Het oudste huis van Latijns Amerika staat in … Cuba!

Een van de mooiste steden van Cuba is degene die de eerste hoofdstad was. En tegenwoordig de tweede belangrijkste stad van het eiland, het mooie Santiago de Cuba.

Talrijk zijn de schatten van deze stad. Het warmste maar ook het hoogste punt van het eiland. Waar La Caridad del Cobre de patroon heilige van Cuba over de inwoners waakt.

De bezoeker die besluit om de warmste stad van Cuba te bezoeken. Wordt getrakteerd op een groot aantal authentieke geschenken uit het verleden. Een daarvan is het oudste huis van Latijns Amerika.

Diego Velázquez de Cuéllar

Dit is het huis dat toebehoorde aan de conquistador Diego Velázquez de Cuéllar. Eerste gouverneur van het eiland Cuba. En oprichter van de eerste zeven villa’s op Cuba.

Het oude gebouw, gebouwd rond het jaar 1516. Wordt door velen beschouwd als het oudste gebouw van alle nog bestaande gebouwen in Latijns Amerika. En doet heden ten dagen dienst als museum.

Dit gebouw ligt in de buurt van Céspedes Park. Het Plaza de Armas heeft nog steeds zijn oorspronkelijke uitstraling. Zoals het er ook uitzag in de dagen van de Spaanse overheersing.

Museum

In de tentoonstelling in het museum kan de bezoeker de meest opvallende van de vroegste koloniale architectuur en decoratie op het eiland bewonderen. Vn rond de 5 eeuwen oud.  Tot de meest opvallende reeks elementen die bewaard zijn gebleven behoren de grote houten balkons, het traliewerk en de schitterende stenen muren.

Binnen valt direct de oude oven op. Die gebruikt werd voor het omsmelten van goud en zilver. Evenals de vele deuren en ramen en plafonds en de originele vloeren. Die samen met de centrale binnenplaats  een zeer karakteristiek harmonieuze omgeving vormen. Van het eerste huis op het eiland.

Diego Velasquez was de Spaanse conquistador. Die als de eerste gouverneur van het eiland Cuba werd. Het Koninkrijk Spanje ontstond in 1511. Hij was aangekomen op de tweede reis van Christopher Columbus.  In dit landhuis stierf hij in de nacht van 11 juni 1524.