tuKola – het Coca-Cola alternatief

tuKola

tuKola – “jouw cola”

Iedereen die naar Cuba is geweest, zal de smaak van Tu Kola kennen. En er ook van houden. Omdat de tuKola iets heel bijzonders is. Het antwoord op Coca Cola en Pepsi. Want, zeker na het embargo was er geen Amerikaanse frisdrank meer op Cuba. Nu wilden de Cubanen niet hun frisdrank opgeven. En kwamen daarom met hun eigen cola op de markt. In het begin waren er de Cola-merken TropiCola en FiestaCola. En sinds de jaren 80 ook tuKola – dus “jouw cola”. De andere twee merken bestaan inmiddels niet meer.

Cuba Libre

Natuurlijk Cola is ook het basisingrediënt voor de Cuba Libre. Waarbij de cola hoofdzakelijk voor de kleur zorgt. Een Cuba Libre bevat 80% cola en 20% rum.  Alles wat plantaardig is (limoen, munt, enz.) hoort niet thuis in deze mix drank.

Cola van de tap

In het verleden was er ook cola op de tap. Je ging naar de winkel met een lege fles en het werd gevuld uit een cola tank. Het geheel kostte 1-2 peso’s per liter. Wat er precies in zat, kunnen we nu niet reconstrueren maar het leek op cola.

casa particular - tu cola - cuba

Natuurlijk was er ooit ook een Coca-Cola-fabriek in Cuba. Na de revolutie werd het genationaliseerd. En het werd volgens hetzelfde recept geproduceerd. Dus als we het vergelijken met de toenmalige Coca-Cola (en Cuba heeft alle ingrediënten bij elkaar), zou de tuKola precies zo moeten smaken als de originele Coca Cola uit de jaren vijftig.

TuKola wordt geproduceerd door Los Portales SA in Pinar del Rio. En gedistribueerd door Ciego Montero, de “Blinde Jager”. Ciego Montero is een joint venture tussen de Cubaanse staat en Nestlé. Nestlé mineraalwater kwam bij het bedrijf nadat San Pellegrino was gekocht.

tuCola Diética
tuCola is ook beschikbaar in een light versie, die momenteel echter moeilijk te vinden is.

tu-cola - casa particular - Cuba

Geen Coca-Cola?

Als je over Coca Cola leest, zul je merken dat Cuba een van de weinige landen is waar geen Coca Cola wordt verkocht. Behalve Noord-Korea. Dat is echter verkeerd. Coca Cola wordt verkocht, maar niet geproduceerd op Cuba. Er is Coca Cola, dat voornamelijk uit Mexico wordt geïmporteerd en daarom een stuk ​​duurder is. Officieel is het er niet maar in Cuba kan het bijna overal worden gekocht.