Caldosa

Caldosa

Caldosa 

Caldosa is een typisch Cubaans gerecht gemaakt met knolgroenten, vlees, kruiden. En een grote verscheidenheid aan groenten.

In de geschriften die dateren uit de onafhankelijkheidsoorlog worden meestal verwijzingen gelezen naar de “sancocho”. Waarmee de mambisas-troepen werden gevoed. De ajiaco genoemd in de campagnedagboeken van de generaal, van Dominicaanse oorsprong, Máximo Gómez. En die van andere Mambis-generaals die in Santo Domingo (Antonio Maceo) woonden. Wordt genoemd. Waaruit blijkt dat deze woorden en gerechten al heel oud zijn.

In het moderne Cuba wordt de term “Caldosa”, gebruikt.  Populair geworden in de jaren 80 dankzij de tekst van een guaracha gecomponeerd door Rogelio Díaz Castillo .  Die verwees naar de “Caldoza de Kike y Marina”. Met oorsprong in de stad Las Tunas. La Caldosa is een gerecht dat altijd aanwezig is bij familie- en buurtvieringen.

In de economische recessie die plaatsvond in de jaren 90, toen er aan alles een gebrek was. Kwam dit gerecht heel vaak op tafel. Bij een groot deel van de Cubaanse bevolking.   Omdat hierin heel gemakkelijk resten die over waren van de vorige dag in verwerkt  konden worden.

We moeten het niet verwarren met ajiaco. Wat een echt typisch Cubaanse gerecht is. De caldosa is een variant en is minder compleet dan de ajiaco.  De caldosa is een gerecht uit het oosten van Cuba.