Salto del Guayabo.

Salto del Guayabo.

Salto del Guayabo is de hoofdattractie van het nationale park La Mensura. Het ligt in de gemeente Mayarí, provincie Holguín. Het is een van de hoogste nationale parken in Cuba. En wordt beschouwd als van groot ecologisch belang op het eiland.
Het kristalheldere water van de rivier, dat ook de naam Guayabo draagt, valt steevast in watervallen en valt tussen de bergen met een spectaculair uitzicht.

Ligging

Salto del Guayabo is gelegen in de Pinares de Mayarí stad in de gemeente Mayarí, provincie Holguín. Het behoort tot de Sierra de Nipe. Gelegen ten westen van de Nipe-Sagua-Baracoa bergketen die zich uitstrekt van Oost naar West. Ten noorden van de oostelijke regio van Cuba.

Kenmerken

Waterval Salto del Guayabo ligt op een hoogte van 546 meter boven de zeespiegel. En bestaat uit twee watervallen met val van respectievelijk 85 en 127 meter.  En de paden die leiden naar de top waar de waterval ontspringt. En waar beide watervallen samenkomen. Over de oostelijke heling loopt een pad naar de top. Deze wandeling duurt ca. 1,5 uur.

Salto del Guayabo

Flora

Op de oostelijke helling zijn varieteiten van varens (33 soorten), waaronder de soorten Nephrolepis biserrata en Ciathea, orchideeën (36 soorten), Lianen, houtsoorten zoals Júcaro negro, el Roble, la Majagua, die opvallen voor hun overvloed.
Op de westelijke helling vindt u de charrascal (gekenmerkt door kleine struiken van microlithische bladeren, orchideeën zoals fallus (terrestrische orchidee), Prosthechea cocleata (Flor de negra), Prosthechea fragans en Vanila.

Fauna

In de plaats kunt u verschillende soorten vogels zien zoals de nachtegaal (Myadestes elisabeth), de tocororo (nationale vogel: Priotelus tennurus), de lijsters of “roodvoeted speer” (Turdus plumbeus), de letter cuba of pedorrera (Todus multicolor) , Pitirre Guatíbere (Tyrannus caudifasciatus), de groene specht (Xiphidiopicus percussus) met zijn daverend pikken in de stam van de bomen, de langstaart havik (Accipiter gundlachi), de dennen werper en andere soorten vogels die frequent in het gebied voorkomen .

Salto del Guayabo

Salto del Guayabo is heel goed te bereiken vanut casa particular Villa Don Kiki Van hieruit worden ook excursies naar Salto de Guayabo georganiseerd.