26 juli Carnaval in Santiago de Cuba

26 juli Carnaval in Santiago de Cuba

Cuba is een land van tabak, rum en koffie, maar zoals het een tropisch eiland betaamd, zijn muziek, dans en vrolijke en feestminnende mensen altijd aanwezig. Daarom vinden jaarlijks verschillende populaire festivals plaats. Ze zijn een uitdrukking van de traditie en cultuur van het eiland. Carnaval staat in Cuba ook bekend als ¨parrandas¨, ¨charangas¨ of ¨romerías¨, afhankelijk van de regio en hoe de mensen dit vieren. In elk van hen zijn folklore en tradities aanwezig, tot op de dag van vandaag.

Dat is het geval bij het carnaval van Santiago de Cuba. Het populairste carnaval van Cuba. We zullen u er wat tips over geven voordat u het bezoekt: wanneer, wat te eten en waar te slapen …

Santiago de Cuba Carnaval. Traditie.

Het wordt elk jaar gevierd in de maand rond de 26e  juli en is het beroemdste, grootste en populairste festival van het eiland Cuba. Het begint met de viering van de nationale opstand. Op de verjaardag van de aanval op de Moncada kazerne. Dit gebeurde tijdens de bevrijdingsstrijd van de Amerikaanse overheersing, in 1953. Onder leiding van Fidel Castro.

In 1953 profiteerden Fidel Castro en andere revolutionairen van de commotie die werd veroorzaakt door dhet carnaval in Santiago de Cuba om de Batisitaanse strijdkrachten in de regio aan te vallen.

Volgens historici vindt het carnaval van Santiago de Cuba zijn oorsprong in de ¨Mamarrachos¨-festivals. Een evenement dat sinds de 17e eeuw in de winter plaatsvond, om het einde van het oogstseizoen te vieren. De straten waren versierd voor feesten. En families bereidden traditionele gerechten. Theater- en muziekgroepen traden op en er werden grote vreugdevuren gemaakt. De mensen uit Santiago kleedden zich ook aan en droegen maskers, terwijl ze dansten, klokken luidden en genoten van een kleurrijke parade van door dieren getrokken koetsen.

Het carnaval van Santiago de Cuba heeft sinds het begin een populair karakter. Met de aanwezigheid van Afrikaanse cultuur vallen de muziekale ritmes die worden uitgevoerd met instrumenten zoals drums en maracas op.

Een van de oudste gewoonten op feestjes was het verschijnen van kleine demonen die bekend staan ​​als Diablito (kleine duivel) o Ireme, die kinderen bang maakte. De diablitos of íremes zijn karakters uit de Afro-Cubaanse cultuur die de geest van een of andere voorouder vertegenwoordigen. Wezens  die zien en horen maar niet praten. Dus drukken ze hun gevoelens en stemmingen uit door de buitengewone gebaren van hun choreografie.

Tegenwoordig .

Santiago heeft een heel andere identiteit dan de rest van de Cubaanse provincies vanwege de sterke Caribische invloed.  Voor Cubanen is Santiago de Cuba het hete land. Niet alleen vanwege het klimaat, maar ook vanwege de energie en de overvolle vitaliteit van de inwoners. Met name op de festivals in de regio heeft de grote aanwezigheid van Afrikanen en Mestiezen een enorme impact.

In de eerste week van juli vindt in Santiago de Cuba La Fiesta del Fuego plaats, geassocieerd met het Caribbean Festival. Dit evenement is elk jaar gewijd aan een land in deze regio en zit vol met kleuren, talen en ritmes. De ¨Conga¨, die voornamelijk met trompetten en trommels speelde, overspoelt de straten van de stad. Het feest omvat de slangenprocessie en het verbranden van de duivel aan de oever van de baai.

Ongeveer 15 dagen later begint het carnaval van Santiago de Cuba, in 2015 uitgeroepen tot cultureel erfgoed van de natie . Tijdens dit feest strijden de buurten om de mooiste en best gedecoreerde praalwagen. Muziek, dans, drankjes en eten worden de hele tijd gecombineerd.

Tijdens het carnaval van Santiago de Cuba zijn er nachtelijke processies waar dansers, praalwagens en muzikanten hun weg banen langs de hoofdstraat richting de Mocada kazerne. De parade duurt tot 3 uur ‘s ochtends, heeft een jury en wordt live op televisie uitgezonden. Overal in de stad zijn overal straatfeesten. Carnaval moedigt iedereen aan om uit te gaan, te feesten en te dansen tot het ochtendgloren. Overal komt muziek uit alle restaurants en huizen op straat.

Er zijn twee soorten voorstellingen: de Praalwagen en de Congas.

Praalwagns

Het zijn behoorlijk georganiseerde groepen, met kleurrijke auto’s / praalwagens en goed voorbereide en gesynchroniseerde muziek- en dansgroepen. De muzikale begeleiding is vergelijkbaar met orkesten in Europese stijl. Het meest opmerkelijk zijn de pasodobels en de lichte marsen.

Congas

De Conga is populairder, een uitdrukking van de identiteit van Santiago. In tegenstelling tot de wandelingen lopen de conga’s van de carnaval van Santiago de Cuba met meer dansers die op een unieke en eigenaardige manier bewegen op het aanstekelijke ritme van de muziek. De muziek wordt uitgevoerd door een band met percussie-instrumenten.

Kostuums, vaandels, capes en lantaarnpalen zijn elementen die bijdragen aan de vreugdevolle extravagantie van deze groepen.

Als u de vrolijke en feestminnende Cubanen echt wilt ontmoeten, is er niets beters dan deel uit te maken van de populaire festivals die plaatsvinden in Santiago de Cuba. Het carnaval van Santiago de Cuba is een van de beste manieren om een ​​werkelijk “overweldigende” ervaring te beleven. Dit is geen gekunsteld feest voor toeristen, een geënsceneerde dramatisering, maar een authentieke gebeurtenis, een echte uitdrukking van de diepste wortels van het Caribisch gebied.

Om de ervaring authentieker te maken, gaat er niets boven een verblijf in een casa particular. De Cubaanse familie zorgt ervoor dat je je echt thuis voelt, ondanks de culturele, taalkundige of andere verschillen.

Roy’s Terrace Inn  Is een voorbeeld van hoe u kunt genieten van uw vakantie in Santiago de Cuba. Super mooie accommodatie. Met eigenaren die u begeleiden tijdens uw verblijf en met wie u ook de beste momenten van het carnaval van Santiago de Cuba kunt delen.

Een grote verscheidenheid aan gerechten, verschillende typische gerechten uit de regio.

Evenals drankjes, variërend van bier tot rum of cognac die in de provincie worden geproduceerd. Tot de meest representatieve gerechten behoren het arroz congrí (mengsel van rijst en rode bonen dat wordt gecombineerd met ui, knoflook, komijn, peper …), geroosterde ¨macho¨ (varkensvlees) en ajiaco (gemaakt met verschillende soorten vlees, maïskolven, pompoen, wortels en andere groenten die smaak en kleur geven aan deze Cubaanse stoofpot).