Co2-Compensatie

Co2-compensatie

Co2-Compensatie

Vliegschaamte?

Steeds meer mensen beseffen dat vliegen een belasting is voor het milieu. Dit kan zelfs een naar gevoel geven als men toch vliegt.  Er is zelfs een woord voor “vliegschaamte“. Dat nare gevoel is niet vreemd als je bedenkt dat een retourtje Cuba 2.200kg CO2 veroorzaakt. Maar is deze schaamte echt nodig?

Wat te doen bij vliegtuigschaamte?

Er zijn ook een heleboel redenen waarom je wèl in het vliegtuig wilt stappen. Reizen brengt namelijk ook veel goeds. Het helpt bewoners van bijvoorbeeld Cuba uit de armoede. Het geld dat u betaald voor een casa particular komt direct bij de bevolking. En niet te vergeten reizen maakt gelukkig!

Compensatie

Een aantal organisaties zoals bijvoorbeeld TreesForAll biedt de mogelijkheid tot CO2 compensatie. U als klimaatbewuste reiziger kunt in de uitstoot van broeikasgassen compenseren die uw vliegreis veroorzaakt. Het principe is simpel. U berekend de CO2-uitstoot van een vlucht en doneert vervolgens een passend bedrag. Uw donatie wordt vervolgens gebruikt om activiteiten als het planten van bomen en het bouwen van windturbines te financieren. De milieuschade die het vliegen veroorzaakt, wordt zo teniet gedaan. 

Hoe berekening ik de hoogte van de CO2 compensatie?

De hoogte van uw donatie is afhankelijk van de CO2 uitstoot van uw vlucht. Deze niveaus zijn gebaseerd op het type vliegtuig, de reisafstand en de passagiersstatistieken voor deze route. Zo stoot een vlucht naar Havana 2.200 kg CO2 uit. Voor slechts € 39,28 compenseert u uw uitstoot.

Slechts 3%

Het antwoord is dus, ja u kunt zonder schuldgevoel op reis naar Cuba. Wist u overigens dat de luchtvaartindustrie maar voor slechts 3% bijdraagt aan het CO2 probleem?