Meteen naar de inhoud

Corona update: De stilte na de storm

Corona update: De stilte na de storm

De cijfers over de oversterfte in 2021 die nu beschikbaar zijn, laten zien hoe ernstig de overbelasting van het zorgstelsel afgelopen zomer daadwerkelijk was. Dit jaar ontwikkelde de coronasituatie zich echter totaal anders: met de opheffing van de algemene mondkapjesplicht in mei werd de laatste grote interventiemaatregel opgeheven, maar het jaar eindigt waarschijnlijk met eencijferige incidentiewaarden. De basis voor het duurzame resultaat was vooral volharding in vaccineren, wat in de loop van dit jaar werd getoond in de vorm van een tweede boostercampagne. Toch is ook in Cuba de pandemie nog niet helemaal voorbij. De laatste tijd is het aantal gevallen weer iets toegenomen. Het ministerie van Volksgezondheid waarschuwde voor voorzichtigheid voor de feestdagen en raadt aan een masker te dragen in het openbaar vervoer en in drukte.

Op 8 december waren in totaal 1.111.518 mensen positief getest op SARS-CoV-2 in Cuba: +34 ten opzichte van de vorige dag, waaronder 16 in Holguín, 6 in Havana en 4 in Matanzas. 8530 mensen stierven als gevolg van het virus en er zijn al enkele maanden geen doden meer. Voor 16 mensen ligt de besmettingsbron in het buitenland, 14 waren contactpersonen van gediagnosticeerde gevallen. Het aantal actieve gevallen is 78, niemand wordt momenteel op de intensive care behandeld voor Covid. Case mortaliteit bleef hetzelfde op 0,77 procent. De dominante varianten zijn nu de omicron-subtypen BA.4 en BA.5.
Ook nadat in mei de mondkapjesplicht werd opgeheven, bleef het aantal dagelijks gemelde nieuwe besmettingen lange tijd dalen. Tussen juli en eind augustus was er een lichte stijging van de incidentie, die daarna weer afvlakte. Het aantal gevallen neemt sinds vorige week weer toe, maar begint vanaf een extreem laag niveau. Er zijn al maanden geen doden meer gemeld en de aanhoudende boostercampagnes lijken hier hun werk te doen. Al met al kan de Corona-situatie in Cuba op dit moment als buitengewoon goed worden omschreven. Om ervoor te zorgen dat dat zo blijft, roept het ministerie van Volksgezondheid mensen op om voorzichtig te zijn bij nieuwjaarsfeesten en het mondkapje te gebruiken bij drukte en in het openbaar vervoer. Mensen met luchtwegklachten moeten wegblijven van werk of school en zich thuis isoleren, aldus de aanbeveling. “We moeten de stabiliteit en opluchting behouden die we genieten bij de succesvolle beheersing van de pandemie”, waarschuwde premier Manuel Marrero tijdens de recente bijeenkomst van het gezondheidspersoneel.

Verdere ontwikkelingen


Mexico koopt 4 miljoen vaccindoses: Zoals de Mexicaanse krant “El Financiero” meldt, arriveerde een paar dagen geleden een bestelling voor vier miljoen vaccindoses van het Cubaanse Abdala-vaccin in het Zuid-Amerikaanse land. In mei van dit jaar kondigde president Andrés Manuel López Obrador aan dat het Abdala-vaccin zou worden gebruikt in de vaccinatiecampagne voor kinderen onder de 11 jaar. Vorig jaar verleende de gerespecteerde regelgevende instantie van Mexico Cofepris “Abdala” een noodvergunning. Eveneens op 19 november werd de Soberana-vaccinfamilie goedgekeurd in Mexico.


Toerisme

Langzaam maar zeker komt het toerisme weer op gang. Vanaf het najaar van 2021 werd in Cuba een stappenplan voor geleidelijke versoepeling van kracht, gaande van het openen van de grenzen, over gastronomie en nachtclubs, tot de terugkeer van grote evenementen in de tweede helft van 2022. Meer dan 40 luchtvaartmaatschappijen hebben de verbindingen met Cuba hervat. Volgens de laatste cijfers van het statistiekbureau ONE had het land in oktober 1,7 miljoen internationale gasten. Ongeveer hetzelfde jaarlijkse aantal bezoekers als in de vroege jaren 2000, blijft Cuba achter bij zijn Caribische buren wat betreft het herstel van het toerisme.


Dengue neemt af


Het grootste deel van dit jaar is dengue in Cuba een grotere uitdaging geweest dan corona. De virale infectie wordt overgedragen door muggen en kan tot ernstige ziekten leiden. In geval van verdenking moet onmiddellijk een arts worden geraadpleegd. Cuba heeft veel ervaring met het bestrijden van dengue en muggen kunnen worden bestreden door waterreservoirs schoon te maken en ontsmettingscampagnes (“fumigación”). De incidentie van knokkelkoorts is sinds oktober in alle provincies aan het dalen en is gedurende zes opeenvolgende weken gedaald.