Meteen naar de inhoud

Digitaal douaneformulier verplicht per 23-01-2023

Vanaf 23 januari moeten reizigers naar Cuba een digitaal inreisformulier bij zich hebben, ongeacht het visumtype. De online inschrijvingsaanvraag via het portaal “D’Viajeros” werd voor het eerst geïntroduceerd in januari 2022. Na een testfase van een jaar is het formulier nu verplicht voor alle bezoekers van Cuba.

Zoals de directeur luchtverkeer van het Instituut voor Burgerluchtvaart (IACC), Rita María García González, tijdens een persconferentie aankondigde, moeten luchtvaartmaatschappijen het formulier controleren voordat ze aan boord gaan. Met het digitale invoerformulier is de douaneaangifte die voorheen op papier werd gedaan niet meer nodig. In plaats daarvan moet alle vereiste informatie nu uiterlijk 48 uur voor aanvang van de vlucht in het portaal worden ingevoerd. Zoals de partijkrant Granma meldt, “maakt de maatregel deel uit van de inspanningen van het land op het gebied van digitale transformatie en de standaard internationale praktijk van voorafgaande kennisgeving om terminaloperaties te versnellen.” Zoals uitgelegd door vertegenwoordigers van het IACC, gebruiken meer dan 30 landen vergelijkbare systemen.

De testperiode lijkt vrij vlot te zijn verlopen. Sinds de lancering van het D’Viajeros-portaal in november 2021 zijn er meer dan vier miljoen hits geregistreerd op de website. 1,7 miljoen reizigers zijn gearriveerd met formulieren. Nadat de portal aanvankelijk alleen in het Spaans en Engels was vertaald, is de site nu ook beschikbaar in het Frans, Duits, Russisch en Italiaans.

Zoals op de website te zien is, volstaat het om het formulier digitaal als pdf bij je te hebben. Bij binnenkomst wordt alle informatie vastgelegd door de QR-code te scannen, een afdruk is niet nodig. Als er, tegen de verwachting in, technische problemen ontstaan, willen ze ter plekke snel een oplossing vinden, kondigde IACC-voorzitter Armando Daniel López aan.

Voor binnenkomst in Cuba gelden vandaag de dag (januari 2023) dezelfde regels als voor de pandemie: naast het paspoort moet je een visum en een bewijs van een internationale ziektekostenverzekering in het Engels of Spaans bij je hebben. Informatie over de vaccinatiestatus is vrijwillig. Contante bedragen van meer dan US$ 5.000 of het equivalent in andere valuta mogen worden binnengebracht, maar moeten worden aangegeven.