Meteen naar de inhoud

Parranda, het nieuwe Cubaanse bier.

FIHAV Beurs

Een nieuwtje van de net afgelopen FIHAV beurs heeft grote belangstelling gewekt bij bewoners en reizigers. Cuba krijgt een nieuw biermerk. In de nabije toekomst zal Parranda zich voegen bij de twee bekenste biermerken op Cuba Bucanero en Cristal. De naam is een verwijzing naar een straatfestivaltraditie in centraal Cuba. Het bier wordt gemaakt in de speciale economische zone van Mariel. Zo’n 50 kilometer ten westen van Havana.

Feiten

Eerst de belangrijkste feiten: het is een helder bier met een alcoholpercentage van 4,8 procent. Het wordt verkocht in PET-flessen van 500 ml en 1,5 liter. Een noviteit op het eiland, waar tot nu toe aluminium blikken van 330 ml gebruikelijk waren. Met Parranda wordt in Cuba ook een statiegeldsysteem ingevoerd. Klanten kunnen de plastic fles met een QR-code inleveren bij een recyclingcentrum. Als stimulans wordt 10 cent in MLC geretourneerd. Zo zegt de logistiek specialist van de fabrikant. Het is nog niet bekend wat de prijs van een fles gaat worden.

Bavaria

Het bier wordt geproduceerd door “Cervecería Cubana S.A”, een in 2019 opgerichte joint venture tussen het staatsbedrijf Cuba Ron en de Nederlandse brouwerij Swinkels Family Brewers. Swinkels is na Heineken de grootste brouwerij van Nederland en is onder andere bekend van het merk “Bavaria“, dat al wijdverbreid is op Cuba. Wat betreft de smaak kunnen we alleen maar hopen dat de partners van Parranda keihard hebben gewerkt. Het bier is immers speciaal ontwikkeld voor Cuba en wordt geproduceerd in ultramoderne faciliteiten. “We hebben geavanceerde technologie, van het product zelf tot de fermentatie- en filtertanks, alles voldoet aan hoge kwaliteitsnormen”, legt de fabrikant uit.

De fabriek krijgt in eerste instantie een capaciteit van één miljoen hectoliter per jaar. De fabriek moet in december worden opgeleverd en de ingebruikname is gepland tussen januari en februari 2023. Men verwacht in april of mei met de verkoop te beginnen.